Századik születésnapját ünnepli a keresztrejtvény

Országos egyéni rejtvényfejtő-versenyt hirdetett szombatra az első keresztrejtvény megjelenésének 100. évfordulója alkalmából a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete: a budapesti versenyre már lehet jelentkezni, de az érdeklődők akár a helyszínen is nevezhetnek a terem befogadóképessége erejéig.

A 100 év - 100 rejtvény címmel meghirdetett kezdeményezés helyszíne a budapesti Törekvés Művelődési Központ. A résztvevőknek három órájuk lesz, hogy mindenfajta segítség nélkül, minél több feladványt megoldjanak a felkínált százból. A rejtvények közt kisebbek és könnyebbek is lesznek, de nem lesz hiány a mestereknek való rejtvénycsemegékből sem - tájékoztatta közleményében a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete pénteken az MTI-t.

A résztvevők a saját kategóriájuknak - kezdő, haladó, mesterjelölt és mester - megfelelő nehézségű keresztrejtvények közül szabadon választva mérhetik össze a tudásukat az ország más tájairól érkező játékosokkal. Az egyes feladványok - nehézségüknek megfelelően - különböző pontszámúak. A legtöbb pontszámot elérő résztvevők lesznek a verseny győztesei. Kategóriánként az első hat játékos kap díjat. A szervezők szerint eddig százharmincan jelentkeztek a megmérettetésre az ország minden pontjáról.

A szombat délelőtt 10 órakor kezdődő verseny díjátadója délután fél négykor kezdődik. A rendezvény előtt és a szünetben lehetőség nyílik a hazai rejtvénykészítőkkel való személyes találkozásra, amelynek keretében számos szakmai titokra is fény derülhet arról, hogy miként készül, avagy mitől jó egy keresztrejtvény.

A mai értelemben vett keresztrejtvény megszületését hivatalosan 1913. december 21-ére datálják, szülőatyjának pedig a liverpooli származású Arthur Wynne-t tekintik, aki a New York World magazin vasárnapi mellékletében tette közzé szókeresztezős játékát. A centenárium alkalmából világszerte számos országban tartanak ünnepi megemlékezéseket, felidézve a keresztrejtvények hőskorszakát és a bemutatva folyton megújuló, számos variációit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.