Száz koldulásra kényszerített román gyerekre bukkantak Londonban

Romániai gyerekeket utcai lopásra és koldulásra kényszerítő bandát számolt fel a londoni rendőrség.

A szerdai beszámolók szerint a Scotland Yard az előző nap végrehajtott rajtaütés során összesen 103 romániai gyermeket - zömmel romákat - talált a kelet-londoni Ilford kerület 16 lakásában. A gyerekek között volt egy hároméves kisfiú, akit bántalmazások okozta sérülésekkel szállítottak kórházba, és egy 12 éves lány, akiről az orvosi vizsgálat megállapította, hogy terhes.

Az ügyben eddig nyolc felnőttet vettek őrizetbe, és a gyerekek közül a 28 legfiatalabbat állami gondozás alá helyezték.

A Scotland Yard szerint egy gyermekcsempész banda nagy-britanniai ágát sikerült felszámolni. A társaság a hatósági gyanú szerint azzal az ajánlattal keresett meg szegénységben élő romániai családokat, hogy pénzt kereshetnek, ha külföldre engedik gyermekeiket. Előbb azonban "kölcsönt" adtak az alkura ráálló szülőknek a gyerekek kiutaztatásának költségeire, és a hitelekre rendkívül magas uzsorakamatokat számoltak fel, vagyis a banda - ahogy a Scotland Yard illetékes főfelügyelője a The Daily Telegraph című vezető konzervatív brit lap szerdai számának elmondta - adósrabszolgaságba hajtott gyerekeket és egész családokat.

A Londonban zsebtolvajlásra, áruházi lopásra, kéregetésre, sőt esetenként prostitúcióra kényszerített gyerekek naponta akár 300 fontot (100 ezer forintot) is "megkerestek", de ebből általában egy pennyt sem láttak viszont; a pénzből a Scotland Yard szerint a banda tagjai építettek maguknak fényűző villákat Romániában.

Az ügyben a brit és a román hatóságok együttműködnek. A Daily Mail szerdai értesülése szerint a londoni rajtaütés összefüggésben van egy már zajló romániai bírósági eljárással, amelyben 24 személyt idéztek törvény elé roma gyerekek Nagy-Britanniába csempészésének és lopásra, koldulásra kényszerítésének gyanújával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.