Szarvas álldogált Komló belvárosában

Komló egyik legforgalmasabb útján, a Pécsi úton haladt hazafelé a napokban egy helybéli, amikor egy szarvas nézett vele szembe az út közepén, írja a bama.hu.

Mivel nem hajtott gyorsan, időben le tudott fékezni, s elkerülte az ütközést. A lap egyik szintén komlói olvasója pedig arról számolt be, hogy először a gesztenyési városrésznél, majd Zobák-pusztánál kellett megállnia, mert az úton 25–30 (!) őz állt. Bár a baranyai utakon nem ritka a vad, köszönhetően az erdők közelségének, egy 25 ezres település belvárosában azért meglepő lehet egy-egy ilyen találkozás. A rókák felbukkanása a társasházak között ma már szinte megszokott, mint ahogy a városszéli házaknál, kertekben, falusi utakon csörtető (és kárt okozó) vaddisznó és őz is gyakori vendég. A vadak többsége élelmet keresve merészkedik lakott területre, vagy éppen a téli lakhelyére vonul, mint ebben az esetben is.

Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetének titkára, Gondos Gyula a lap kérdésére válaszolva elmondta: lassan mindenhol lezajlik az őszi betakarítás, így a vadaknak új, téli lakhelyet kell keresniük az erdőben. Ez lehet a nagyszámú megjelenés oka az utakon, amelyek keresztezik a vonulás irányát. A belvárosban felbukkanó szarvas viszont valószínűleg eltévedt, így keveredhetett lakott terültre. A sofőröknek szóló jó tanács természetesen ez esetben is ugyanaz: lassítani, fékezni. A kormányt nem szabad félrerántani, hiszem az állat elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról, vagy frontálisan ütközne egy szembe haladó járművel. Ha a vad az úton áll, szintén fékezzünk, ne próbáljuk kikerülni, mivel nem lehet megjósolni, melyik irányba mozdul.

Ha a vadak jelentős kárt okoznak, a problémát a település önkormányzatának kell jelezni, amely felveszi a kapcsolatot az illetékes vadásztársasággal. Lakott területen belül azonban nem adható kilövési engedély. Ilyen esetekben azt a területet kell megkeresni, ahonnan a vadak bejárnak, és ott kilőni az állatot. A megyében az elmúlt időszakban egyetlen esetben adtak engedélyt vaddisznók kilövésére Pécsett. Tavaly júniusban, amikor egy 1 hektárnyi elvadult területen elszaporodó vaddisznóállomány a kertek feldúlásával jelentős anyagi kárt okozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.