Száműzni akarják a faluból a HIV-pozitív kisfiút

A Nanchongban élő, nyolcéves kisfiú eltávolítását követelik a falubeliek, mondván veszélyt jelent másokra.

A Kunkun álnéven emlegetett kisfiú nagyapja is aláírta azt a petíciót, mely a gyerek eltávolítását követeli a Szecsuán tartományban található Nanchong faluból - írja a The Guardian.

„Mind együttérzünk vele és tudjuk, hogy nem tehet róla - ő csak egy gyerek. De AIDS-es. Ez túlságosan ijesztő számunkra. Nem tudjuk, mit tegyünk. Abban bízunk, hogy valamelyik szervezet majd gondoskodik róla” -  mondta a község párttitkára.

A falubeliek azt szeretnék, ha a hatóságok eltávolítanák és elkülönítenék Kunkunt. A kisfiú már iskolába sem járhat, a szülők nem látják ott szívesen, nem engedik, hogy gyermekeik együtt játszanak vagy tanuljanak vele. Az egyik szülő szerint Kunkun egy „időzített bomba”.

Kunkunt a nagypaja neveli, nevelt fia akkor ismerte meg a kisgyerek édesanyját, amikor a nő már háromhónapos terhes volt, ő pedig a nevére vette. A kisfiúnál három évvel ezelőtt, egy szemsérülés miatti vizsgálat során diagnosztizálták a vírust, azóta apja és nagybátyja is megszakította a kapcsolatot a családdal. Pénzt sem küldenek már, pedig a gyerek nagyszülei jórészt állami segélyből élnek.

Kínában a Xinhua hírügynökség szerint félmillió HIV-fertőzött él, ám a szakemberek úgy gondolják, ennél jóval több AIDS-beteg lehet, de sokan titkolják, ugyanis a társadalom meglehetősen kirekesztő a fertőzöttekkel szemben: sokakat azonnal elbocsátanak, ha kiderül, hogy betegek. Egészen 2010-ig nem is engedélyezték külföldi HIV-fertőzöttek belépését az országba.

S noha a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetője, Xi Jinping is próbál tenni a diszkrimináció ellen, egyelőre a helyzet nem túl rózsás. A kínai elnök 2012-ben azt nyilatkozta: „A HIV/AIDS önmagában nem valami borzalmas dolog, ami valóban félelmetes, az a HIV-ről/AIDS-ről való tudatlanság és a HIV-fertőzöttek hátrányos megkülönböztetése”. 

Neje, Peng Li-yüan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tébécé és az AIDS-elleni küzdelem jószolgálati nagyköveteként többször is mutatkozott nyilvánosan beteg gyerekek kezét fogva.

S bár a hatóságok a közös tű és a védekezés nélküli szexuális érintkezés veszélyeire figyelmeztető kampányt is indítottak, a betegek valós számát eltitkolják - a valós adatok körülbelül tizedét ismerik el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.