Számlagyárost fogtak a pécsi temetőben

A pécsi köztemetőben fogták el azt a hetek óta körözött férfit, aki a vámőrség szerint számlagyárat működtetett, s így mintegy 200 millió forinttal rövidítette meg az államot.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Nyomozóhivatala különösen nagy adóhiányt okozó csalás és magánokirathamisítás bűntettével gyanúsítja a pécsi J. I.-t. A vagyoni bűncselekményekért korábban már büntetett, középkorú férfi - a vizsgálat adatai szerint - Pécsen egy garázsban számlagyárat működtetett.

Minderről Bus Szilvia, a nyomozóhivatal sajtóreferense tájékoztatta lapunkat. A szóvivő elmondta, hogy J. I. az elmúlt három évben hozzávetőleg egymilliárd forint értékben bocsátott ki számlákat 21, nem létező, vagy felszámolás alatt álló cég nevében. A számlákat - amik mögött nem állt valós, gazdasági tevékenység - csaknem száz cég vásárolta meg. A vevők a fiktív számlákat költségként tüntették fel könyvelésükben, s ez által kevesebb adót fizettek. Így a központi költségvetést 200 millió forint kér érte.

A pécsi számlagyáros az ellen a tél elején indult vizsgálat, a férfi a nyomozás hírére ismeretlen helyre távozott. Bujkálása során több, volt ügyfelét súlyos fenyegetéssel próbálta arra rávenni, hogy ne tegyen vallomást, az egyik számlabefogadónak pedig - egy testes verőemberrel - éles lőszert küldött, fenyegetése nyomatékául. Két hónapos bujkálás után a napokban a vámnyomozók elfogták és őrizetbe vették J. I.-t: a férfi egy volt ügyfelével akart találkozni a pécsi temetőben, amikor kattant a kezén a bilincs.

A számlákat vevő cégek tulajdonosait is adócsalással gyanúsítják, s e vállalkozások bankszámláját - a kár megtérülése érdekében - a vámőrség zárolta. Ennek révén eddig 80 millió forintot tudtak lefoglalni. A pécsi bíróság elrendelte J. I. előzetes letartóztatását, mivel tartani lehet a férfi szökésétől és attól, hogy a gyanúsított újra megpróbálja befolyásolni az ügy érintettjeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.