Szalmonellabotrány Amerikában

Számos sebből vérzik az Egyesült Államokban az élelmiszerbiztonsági felügyelet. Egy cég azt követően is szállított a gyermekétkeztetésnek mogyorókészítményeket, hogy tudta: szalmonellával fertőzöttek.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön mondta fel szerződését a több államba is fertőzött pörkölt mogyorót, illetve mogyoróvajat szállító Peanut Corporationnel. Előzőleg nyolcan haltak, és 575-en betegedtek meg a szalmonellafertő-zésben, amely az egyik legnagyobb élémiszervisszahíváshoz vezetett Amerikában. Mint kiderült, a cég a fertőzést kimutató saját laboratóriumi vizsgálatainak dacára is 32 szállít-mány élelmiszert küldött az elmúlt két évben Kalifornia, Minnesota és Idaho államok olyan iskoláiba, ahol a szegény gyerekek ingyenes ellátást kapnak. Sőt gyártóberendezé-seit sem fertőtlenítette időközben.

A szenátusban is vihart kavart botrány nyomán most büntetőjogi vizsgálat is indult. Ám a mogyoróvaj alapélélmiszernek számít Amerikában, és miután Barack Obama is aggodalmát fejezte ki, vajon mit fogyaszt hétéves lánya, lát-ványos akciókat szerveznek annak megmutatására: nem a termék veszélyes, hanem a fe-lelőtlen gyártók.
 
A szabályozás menetét ugyanakkor mindenki átszabná. Az FDA, a szövetségi élelmiszerfelügyelet - mint kiderült - utoljára 2001-ben ellenőrizte a Georgia állambeli üzemet, amely csak öt évvel később fogott mogyoróvaj gyártásába. A mezőgazdasági tár-ca ugyan tízszer is küldött ki vizsgálókat 2001 és 2007 között, ám ők nem egészségügyi ellenőrök, és csak az nézték: a cég képes-e a vállalt termék legyártására. - Régóta foglal-kozom élelmiszerbiztonsággal, de nem hiszem, hogy valaha is láttam ilyesmit egy vállalat részéről, ami jobban megmutatná az alapvető problémákat. Annyi hibát követtek el, annyi szinten - nyilatkozta a The Washington Postnak Michael R. Taylor, az FDA korábbi ve-zető tisztviselője, ma egyetemi tanár.
 
A cégek nem kötelesek jelenteni a hatóságoknak, ha belső vizsgálatuk fertőzést mutat ki egy termékben. Az azonban felháborítja az érintett gyerekek szüleit és a közvéleményt, hogy a tudottan veszélyes termék is bekerülhet az élelmiszerláncba.

A sajtó rámutat az FDA lehetőségeinek drámai beszűkülésére az utóbbi időben. 1978-ban még évi csaknem 35 ezer ellenőrzést hajtottak végre, két éve 7 ezernél is kevesebbet. A főállású vizsgálók száma az utóbbi öt évben is folyamatosan csökkent. Az átláthatóságot nem könnyíti, hogy a húskészítményeket, a fagyasztott termékeket és a nyerstojást viszont nem az FDA, ha-nem az agrártárca hivatott ellenőrizni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.