Szalmonella a fertődi óvodában, négy gyerek kórházba került

Szalmonellafertőzést állapítottak meg négy kórházba került fertődi óvodásnál az orvosok. Összesen harminc megbetegedés történt, már tart a járványügyi vizsgálat.

"Valóban szalmonellafertőzést állapított meg az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat Fertődön. Öt gyermeket szállítottak kórházba, négyük esetében pozitív laboratóriumi eredmények bizonyították a kórt. Az ÁNTSZ megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, ennek során felvettük a kapcsolatot a gyermekeket ellátó orvosokkal és a szülőkkel, hogy átfogó képünk legyen a történtekről, és kideríthessük, honnan eredhet a fertőzés" – tudatta Dr. Amberger Erzsébet kistérségi tiszti főorvos.

Az iskola főzőkonyhája látja el ebéddel a település bölcsődéjét, óvodáját, iskoláját és az idősek otthonát is. Naponta négyszáz adagot főzünk és a Fertőd környéki településekre is szállítunk, eddig sehol máshol nem volt megbetegedés. Mivel nem tömeges méretekben jelentkezett a szalmonellafertőzés, gyanítjuk, a fertőzéshez a konyhának semmi köze nem lehet – ezt már a menza üzemeltetője, Takács Györgyné mondta, aki hozzátette húsz éve foglalkoznak gyermekétkeztetéssel,
eddig is kínosan ügyeltek a tisztaságra és a rendre, ezután is így tesznek.

Az ÁNTSZ azonnali vizsgálatot kezdeményezett,  mintákat vettek a  főzőkonyhában fellelhető alapanyagokból, továbbá a felületekről, az eredmények napokon belül várhatóak. A biztonság kedvéért fertőtlenítő takarítást is elrendeltek. A fertődi óvodába kétszázhét gyerek jár, ebből harminccal volt az elmúlt napokban egészségügyi probléma, viszont szalmonellafertőzést csak négy gyerek esetében mutattak ki.

(Forrás: kisalfold.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.