Szakszerűtlen gázszerelés okozhatta a polgári tragédiát

A pénteki, két halálos áldozatot követelő polgári gázrobbanást szakszerűtlen szerelés által bekövetkezett gázszivárgás okozhatta. A település csaknem kétmillió forinttal segíti a megrongálódott ingatlanok tulajdonosait, a kormányfő hárommilliós gyorssegély átutalásáról intézkedik.

 

Ketten vesztették életüket a romok alatt
Ketten vesztették életüket a romok alatt

A pénteken délután történt gázrobbanásban egy 74 éves asszony és 32 éves fia meghalt, a házuk teljesen megsemmisült, a szomszédos épületekben is jelentős károk keletkeztek.

Megtudtuk: a felrobbant lakóházban 1995-ben építették ki a vezetékes gázt, de a romok között a szakemberek olyan gázcsapot is találtak, amelyet két éve hoztak forgalomba. Vagyis az elmúlt két évben szerelési munkát végezhettek az épületben. Ezen kívül a szakértők az egykori tetőtérből származó törmelékben rábukkantak egy olyan gázvezeték-csonkra is, amelyet annak idején nem zártak le úgynevezett vakdugóval, ami szakszerűtlen és szabálytalan. Ebből arra következtetnek, hogy a földgáz a szabálytalanul összeszerelt gázszerelvények miatt szivároghatott.

Takács Gábor tűzoltó alezredes, a hajdúnánási tűzoltóság parancsnoka érdeklődésünkre azt mondta: az eddigi adatok szerint a gáz a tetőtérben szivárgott, s onnét terjedt szét a lakóházban. A vizsgálat során megállapították: az egyik áldozat - a 32 éves fiatalember - a robbanás előtt legfeljebb öt-tíz perccel ért haza, és elképzelhető, hogy ő kapcsolt be valamilyen elektromos berendezést, ami berobbantotta a kiömlött gázt.

Takács Gábor hozzátette: ezek egyelőre csak feltételezések, a vizsgálat még nem zárult le, de az már bizonyos, hogy az önkezűség és a szándékos idegenkezűség kizárható. A tűzoltóság a szakértői véleményeket napokon belül megküldi a rendőrségnek, ahol az adatokat összesítik, s az eljárást lefolytatják.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A károsultak megsegítésének megvitatására rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott vasárnap délután Polgár város önkormányzata. Tóth József polgármester elmondta: egy ház teljesen megsemmisült, két közvetlen szomszédos lakóépület lakhatatlanná vált, további hét épületben is károk keletkeztek, köztük az önkormányzat tulajdonában lévő ravatalozóban. Megsérült négy személykocsi. A károsodott tíz épület közül háromnak volt biztosítása, köztük a felrobbant lakóháznak.

Tóth József javaslatára a testület egyhangúlag megszavazta, hogy a kétmillió forintos városi kríziskeretből egymillióval segítsék az egyik lakhatatlanná vált ház tulajdonosát, félmillióval a másik szomszédot, további három család - a kár mértékétől függően - 100-100 ezer forintig kapjon támogatást, másik három család pedig 25-25 ezrig. Az önkormányzati karbantartási keretből egymillió forintot fordítanak a helyreállításra.

A polgármester bejelentette: vasárnap reggel telefonon fölhívta őt Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki részvétét fejezte ki a tragédia miatt, s közölte, hogy három millió forintos gyorssegélyt utaltat át az önkormányzatnak. Az ülésen a képviselők megszavazták: arra kérik a gázszolgáltatót, hogy a károsodott ingatlanokon végzett közmű-szolgáltatásokért - például a gáz ki- és bekötéséért - ne számlázzon ki térítési díjat. A testületi ülésen minden képviselő fölajánlotta legalább egy havi tiszteletdíját a károsultaknak.

A tragédia helyszínén már szombaton reggel megkezdődött a helyreállítás. A területet éjjel-nappal helyi polgárőrök biztosítják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.