Szakadékba zuhant egy nő Dobogókőnél, órákig tartott a mentése

Húsz métert zuhant és egy szakadékba esett kedden késő délután egy 31 éves nő a Vadálló-köveknél. A nehéz terepen órákon át küzdöttek a barlangi mentők, hogy a nőt kórházba szállíthassák. A barlangi mentők speciális hegyimentő-hordágyon hozták fel a túrázót, majd átadták a mentőknek. Az akcióban összesen 39 ember vett részt.

A riasztást este 7 után kapta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. A mentősök 21 óra után értek a helyszín közelébe, majd negyed tíz után indultak gyalogosan - rövid eligazítást követően - a mentőfelszerelésekkel a nappal is nehéz terepen, fel a gerincen. Tíz perccel tíz óra előtt sikerült elérniük a sérültet, aki a gerinc alatt mintegy 40 méterre, a meredek hegyoldalban, a kövek között feküdt.

Az orvosi ellátásban a BMSz két orvosa vett részt, közben kiépített kötélpályán húzták fel a hordágyat a hegygerincre. Innen a jelzett turistaúton haladtak tovább: a könnyebb terepviszonyoknál hordágycipeléssel, a nehezebb, meredekebb helyeken kézről-kézre adogatással juttatták le a sérültet a földúton várakozó terepjárókig. Végül az eső is nehezítette az utolsó szakaszon a mentést.

A hegy aljában a szállítást terepjáró segítette a völgyben várakozó mentőautóig. Az OMSZ mentőegysége fél egykor vette át a beteget, akit ezután kórházba szállítottak.

Részletek a Kemma.hu-n >>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.