Szabolcsban a gyerek, Békésben a nyugdíjas a legtöbb

Nézze meg, mennyire tér el a statisztikai átlagtól a KSH népszámlálási adatainak életkorra vonatkozó statisztikái alapján! A 2011-es népszámlálási adatokból készített kortérképet országosan és a fővárosi kerületekre lebontva az Otthontérkép

A lakosság legnagyobb hányadát, 32,5 százalékát a 21-41 évesek alkotják, ami addig örvendetes, amíg az aktív keresőket erősítik, azonban problémát fog okozni, ha elérik a nyugdíjkorhatárt. Utóbbi annál is nagyobb gond, mert a 21 éven aluliak vannak a legkevesebben, mindössze a lakosság 18,6 százalékát alkotják.  

A 60 év felettiek az ország szélein, Békésben, Zalában, Nógrád és Heves megyében vannak a legtöbben, 25 százaléknyian. A fővárosban pedig Budát és a belvárost, (I., II., V. és XII. kerület) részesítik előnyben. 30 százalék fölötti arányban laknak ezeken a területeken.

Meglepő módon a fővárosban a legkevesebb a gyerek, különösen a I., V., VI., VII. és XIII. kerületben, ahol arányuk alig éri el a 15 százalékot. A kisgyerekes családok az agglomerációt választják, vagy az ország három legkeletibb megyéjében élnek.

A 21 és 41 közöttiek azonban a fővárosban tömörülnek, és épp az előbbi kerültek némelyikében (IX., VIII., VII., VI., XIII.) 37 és 40 százalék a jelenlétük. Az oldal ezt a fiatalok bulizási kedvével és az idősek zöldövezet és béke iránti vágyával magyarázza, mi figyelembe vennénk az ingatlanárak alakulását is a fővárosi kerületek esetében.  

A korcsoportok az alábbiak szerint alakulnak: 

0 - 21 éves korcsoport (1990 után születettek a 2011-es népszámláláshoz viszonyítva)

21-41 évesek korcsoportja

41-60 évesek korcsoportja

60 év felettiek korcsoportja

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.