Szabálysértő a hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen

Petpalackok gyűjtéséből tartják fenn magukat a legszegényebbek Romániában, de a helyi hatóságok ezt próbálják minden erővel megakadályozni. Claudiu Maior, marosvásárhelyi (Targu Mures) polgármester teljesen felszámolná a kukázást, és ehhez a lakosság segítségét kéri.

Grandiózus fogásról számolt be a marosvásárhelyi (Targu Mures) rendőrség. Összesen több mint két tonna műanyag palackot foglaltak le, mielőtt az „árut" leadták volna a gyűjtőállomáson. Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség parancsnoka szerint szabálysértés történt. Mégsem bírságoltak, mert az érintettek annyira szegények, hogy a büntetést nem lehetne rajtuk behajtani.

Sokak számára a műanyag hulladék jelenti az egyetlen bevételi forrást. Közéjük tartozik a hatvanas éveit taposó, bukaresti George. A lányával évek óta mindennap többször végigjárják a „körzetüket". A legtöbb esetben a lakók eleve a kuka mellé dobják a palackot, hogy ne kelljen a háztartási hulladékok között kotorászni utána. Az apának eredetileg volt becsületes szakmája, de a gyár két évtizede bezárt, s azóta nincs állandó munkája. Így 50-60 lejt (3500-4200 forint) keresnek naponta, ehhez körülbelül száz kiló műanyagot kell leadni.

A Pro TV televízió beszámolójában a marosvásárhelyi rendőrök azt állították, hogy a lefoglalt palackokat a hulladéktárolókból szedték ki, amiért száztól ötszáz lejig terjedő bírság jár. De a hatóság emberei ellentmondásba keveredtek, amikor azzal magyarázták a „tárolókból származó palackok" elkobzását, hogy „fennáll vírusok és betegségek terjedésének a veszélye", mivel a szemetesben kotorászó hulladékgyűjtők „nem tartják tiszteletben a higiéniai szabályokat". Claudiu Maior alpolgármester ugyanakkor arra buzdította a város lakóit, hogy járuljanak hozzá a jelenség felszámolásához, és ha kukázót látnak, azonnal hívják az 112-őt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.