Idősotthonba vonul a nagybeteg Nagy Vonatrabló

A brit szabadlábra helyezési kérvényeket elbíráló testület döntésére vár a Nagy Vonatrabló, Ronnie Biggs, akinek sorsáról a várakozásokkal ellentétben nem született döntés csütörtökön. A 80 éves Biggs 1963. augusztus 8-án társaival - mai áron - 40 millió fontot rabolt el a Királyi Posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényéről.

A várakozásokkal ellentétben nem született döntés csütörtökön minden idők leghíresebb vonatrablójának sorsáról, de továbbra is valószínűsíthető, hogy a nagybeteg Ronnie Biggs nyárra szabad ember lesz. Az idén 80 éves Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg hamis tilos jelzéssel a Királyi Posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, amelyről társaival 2,6 millió (akkori) fontot emelt el; a 120 postazsák tartalma mai pénzben legalább 40 milliót érne.

Fegyver ugyan nem dördült el az újkori brit kriminalisztika leghírhedtebb bűncselekménye során, de Jack Millst, a postavonat vezetőjét nyomorékká verték. A banda még a rablás évében lebukott, és Biggs harminc esztendőre szóló beutalóval vonult be a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönébe.

Itt azonban nemhogy harminc évet, de harminc hónapot sem húzott le: 1965-ben a klasszikus módszerrel - összegyúrt kötélhágcsón, az ablakból leereszkedve - megszökött. Párizsi és ausztráliai kitérővel Rióban telepedett le, ahol felvette a brazil állampolgárságot, és családot is alapított.

Ronnie Biggs, akit hazájában azóta is csak a Nagy Vonatrablóként emlegetnek, jó országot választott: Brazíliában ugyanis többszörös védelmet élvezett a meg-megújuló brit kiadatási igényekkel szemben. A két ország között nem volt kiadatási egyezmény, s Biggsnek gyermeke is született, márpedig a brazil törvények egyenesen tiltják a kiskorúakat nevelő gyanúsítottak kiszolgáltatását külföldi államoknak.

A legendák szerint a sikertelen jogi próbálkozások után egy ízben, titokzatos körülmények közt, még elrablásával is megpróbálkoztak, de a máig ismeretlen kilétű zsoldosok csak Barbadosig jutottak vele, ahonnan megint meglépett. Egészségi állapota azonban kora előrehaladtával megrendült, időközben fia is nagykorú lett, ráadásul a zsákmányolt pénz is elfogyott; így 2001-ben Biggs úgy döntött: elég a bujdosásból, és hazatér.

Az öreg bűnözőnek a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap - a hazatérésről szóló exkluzív sztori fejében - magánrepülőgépet bérelt, amelyik a brit királyi légierő egyik támaszpontján szállt le.

A brit igazságszolgáltatás a megtért szökevény előrehaladott kora ellenére sem látott okot az ítélet megsemmisítésére, így Biggs - aki tovább volt szökésben, mint amennyit börtönben kellett volna ülnie - ott folytatta a büntetés letöltését, ahol 36 évvel korábban "felfüggesztette".

Fia, Michael azonban azóta is kampányol apja elengedéséért; a feltételes szabadlábra helyezési kérvényeket elbíráló testület csütörtökön ült össze, hogy döntsön a vonatrabló sorsáról. Az ülést mindazonáltal eredmény nélkül elnapolták azzal az indokkal, hogy "bizonyos kérdéseket" még tisztázni kell a végső ajánlás kidolgozása előtt.

Azt ugyanakkor a testület szóvivője is valószínűsítette, hogy mire Biggs júliusban jogosulttá válik a szabadlábra helyezésre, meglesznek a szükséges információk. A végső döntést Jack Straw igazságügy-miniszter hozza meg. Az agg elítéltnek három agyvérzése és két kisebb szívrohama volt, emellett bőrrákban is szenved és folyamatos gondoskodásra szorul. Ha szabadul, utolsó napjait várhatóan egy londoni idősotthonban tölti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.