„Szabadságot a mellbimbóknak!”

Izlandi középiskolás és egyetemista lányok március 26-át a „Szabadságot a Mellbimbónak!” nappá nyilvánították, ezért félpucér képekkel árasztották el az internetet.
Az egész azzal kezdődött, hogy a 17 éves nőjogi aktivista, Adda Þóreyjardóttir Smáradóttir levette a felsőjét, lefényképezte magát, majd a képet feltöltötte a Twitterre. Ezzel szerette volna felhívni a figyelmet a nemek közötti egyenlőtlenségekre, valamint arra, hogy a női melleket nem csupán szexuális tárgyként kellene kezelni.

Ahogy az lenni szokott, hamarosan több sértő hangnemű komment jelent meg a kép alatt, melynek hatására úgy döntött, törli is a fotót, aztán meggondolta magát, és meglepetésére egy egész mozgalom született - írja az Independent.

Az Izlandi Kereskedelmi Főiskola Feminista Szövetségének tagjai március 26-át melltartómentes nappá nyilvánították, arra bátorítva az összes diáklányt, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A megmozdulás futótűzként terjedt el a jeges szigeten, szinte azonnal csatlakozott három középiskola és az Izlandi Egyetem hallgatósága is.

Heiður Anna Hel­gadót­tir, az egyetem feminista szövetségének egyik vezetője szerdán még szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy vajon nekivetkőznek-e csütörtökön a lányok, hiszen meglehetősen hideg van Izlandon. Ám úgy gondolta, hogy az üzenet mindenki számára egyértelmű: „A társadalom elvárja, hogy a nők viseljenek melltartót. Pedig sokan kényelmetlenül érzik magukat ilyenkor, csak hát nagy rajtuk a nyomás. Érthetetlen, hogy miért ekkora tabu még mindig a női mellbimbó” - nyilatkozta tegnap Hel­gadót­tir az mbl.is honlapnak.

A cseppet sem félénk, ám igencsak felvilágosult izlandi lányok alaposan rácáfoltak a feminista vezető várakozásaira. Olyannyira, hogy még Björt Ólafs­dót­tir, a Fényes Jövő párt parlamenti képviselője is csatlakozott hozzájuk. Fedetlen keble alá a következőket írta a Twitteren: „Ezekkel etetjük a gyermekeket. Dugjátok fel a férfiuralmatokat!”

Azóta több ezren, köztük rengeteg férfi posztolt mellbimbós képet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.