Szabadon engedték a megmérgezett rétisast

Egy, feltehetően a Medvesalján megmérgezett, majd a budapesti állatkertben meggyógyított fiatal rétisast bocsátottak szabadon október 25-én Szécsény és Hugyag község között az Ipoly árterületén.

Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád megyei koordinátora elmondta, hogy a madarat október 20-án a medvesaljai Cered község közelében találták, alig pár száz méterre a magyar-szlovák határtól. Feltételezhető, hogy a ragadozó a Péterfala (Petrovce) község határában húzódó víztározó környékén evett a méregből. Az sem kizárható, hogy a rétisas valahol a határ magyar oldalán vette fel a mérget. Szerencsére a madár megtalálója értesítette az MME-t, így a ritka ragadozó az egyesület közreműködésével gyorsan a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került. Itt az orvosi kezelésnek köszönhetően csak öt napot kellett eltöltenie. A helyszínen a szabadon bocsátás előtt a madarat meggyűrűzték.

Pongrácz Ádám, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre elmondta, hogy megtalálásának helyétől nem túlságosan távol engedik szabadon a madarat. Ez a faj Nógrád megyében nem költ, a hazai fészkelő párok többsége a Dél-Dunántúlon él.

Elengedése után a rétisas dolmányos varjak és szarkák valóságos felhőjétől kísérve az Ipoly felett elhagyta Magyarország légterét.

Szelényi Gábor, a fővárosi állatkert koordinátora azt közölte az MTI-vel, hogy a madár begytartalmából kiderült: a mérget ledarált szárnyashúsba rejtették. Ez megnehezíti a mérgezés helyének meghatározását. Amennyiben valamilyen állati tetemben lenne, azt könnyebben megtalálnák a szakemberek. Azt, hogy mivel mérgezték meg a madarat, még nem derítette ki a laboratóriumi vizsgálat, de a tünetek alapján egy, az Európai Unióban már évekkel ezelőtt betiltott növényvédőszer, a karbofurán használatára gyanakodtak, ennek megfelelő volt a gyógykezelés is.

– Tilos ugyan a karbofurán használata, de elképzelhető, hogy maradtak régebbről fel nem használt készletek, illetve az unión kívülről még ma is hozzá lehet jutni – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.