Szabadon engedték a királyi család sivatagi vadászatról elrabolt tagjait

Négy hónap után engedték el az emberrablók szerdán a katari és a pakisztáni királyi család egy-egy tagját - adta hírül a katari külügyminisztérium.

A két férfi ahhoz a 28 fős csoporthoz tartozott, amelynek tagjait decemberben rabolták el Irakban a szaúdi határ közelében egy sivatagi vadászatról - írta a BBC. Nem tudni, hogy a két királyi sarj szabadon engedéséért cserébe fizettek-e váltságdíjat. A többi 26 túsz kiszabadításán továbbra is dolgoznak, számolt be a minisztérium.

A vadászokon hajnalban ütöttek rajta fegyveresek. A támadók terepjárókkal robogtak be a táborba és ejtették túszul az ott tartózkodókat. Kilenc embernek sikerült megszöknie és átjutnia Kuvaitba. Szamávától 180 kilométerre történt a támadás, Layyah közelében, amely elhagyatott törzsi terület és síita régió.

A vadászat hivatalosan engedélyezett expedíció volt. Doha nyomást gyakorolt a síiták vezette kormányra Bagdadban, hogy segítsen elérni a foglyok elengedését.

A vadászok feltehetően a galléros túzokra vadásztak. A különleges madár és hasonló egzotikus vadak miatt sokan utaznak Marokkóba, Irakba, Pakisztánba vagy Afganisztánba. A legtöbben kiképzett vándorsólymokkal, kerecsensólymokkal vagy Feldegg-sólyommal vadásznak, amelyek nagy sebességgel csapnak le az áldozatukra. A solymászat a beduinok egyik fontos foglalkozása volt évezredeken át.

A galléros túzok az 1970-es években vált kedvelt prédájává a vadászoknak. Amikor könnyen elérhetővé váltak a négykerék-meghajtású autók és a fegyverek, a faj állományát erősen megtizedelték. Néha több ezer állatot mészároltak le egyszerre. Ebben szerepe volt annak, hogy a madár húsát afrodiziákumnak tartják. Jelenleg veszélyeztetettnek számít, két hónapja a pakisztáni legfelsőbb bíróság megtiltotta a faj vadászatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.