Szabadlábon van a vesztegetéssel gyanusított természetvédő

Megszüntette a Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) elnökének előzetes letartóztatását a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség; Zsák Ferencet szerdán helyezték szabadlábra - közölte Jónáné Pocsai Edit, a főügyészség szóvivője pénteken az MTI-vel.

A Zsák Ferenc ellen vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás tovább folytatódik - tette hozzá a hajdú-bihari helyettes főügyész.

Az ügy előzménye, hogy a TTT az év elején megtámadta a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A szervezet később megállapodást kötött a német céggel, majd Zsák Ferenc kompenzációképpen más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a német gyártól, amely ezt vesztegetési kísérletként értelmezte, és feljelentették.

A TTT vezetőjét május 30-án vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, amelyet október 15-ig meghosszabbítottak.

Zsák Ferenc letartóztatása ellen a Védegylet korábban demonstrációval tiltakozott.

Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke szeptemberben kereste fel a börtönben Zsák Ferencet. A látogatás után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, közép-ázsiai, féldiktatórikus módszereket idéz az, ahogy a győri Audi-beruházást megtámadó TTT előzetes letartóztatásban lévő elnökével bánnak.

Zsák Ferenc az MTI tudósítójának pénteken elmondta: továbbra is ártatlannak tartja magát, lelkileg nem törték meg, de rendkívül rossz fizikai állapotban van. Véleménye szerint jelenleg "a civil szervezetek megtörése folyik", s ebbe a sorba illeszkedik a meghurcoltatása, miután ő maga éveken át élharcosa volt a civil kontrollnak a hatalommal szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.