Szabadlábon a milliárdokat elherdáló „őrült bróker”

A francia Jerome Kerviel mindössze 110 napot töltött börtönben. Nagyjából egy napot ült minden elveszített 45 millió euro után.

A pénzügyi szakembert 2010-ben ítélte öt év börtönre a párizsi XI. kerületi elsőfokú büntető bíróság, amelyből három év ténylegesen letöltendő büntetés volt. Többek között hivatali visszaélésben, hűtlen kezelésben és hamisításban találták bűnösnek. Ezen felül arra is kötelezték a férfit, hogy térítse meg az okozott kárt, azaz majd ötmilliárd eurót.

A veszteséget munkaadója, a Sociéte Générale pénzintézet szenvedte el, miután Kerviel azonnali vételi, és határidős eladási ügyletek láncolatát létrehozva, felelőtlenül kötött óriási volumenű üzleteket. 2008-ban, amikor felfedezték a hiányt, a bank kis híján összeomlott. Azóta is ez a valaha volt legnagyobb, bróker által okozott kár.

A számos fellebbezés és jogi hercehurca után a párizsi Fellebbviteli Bíróság csütörtökön helyezte szabadlábra a volt üzletkötőt.

Augusztusban egészségügyi állapota miatt egyszer már kiengedték, ám akkor sikerrel támadta meg az ügyész az erről szóló döntést. Ezúttal a bíró elutasította az ügyészség kérvényét, ám ezzel együtt elektromos nyomkövető viselésére kötelezte Kervielt - adta hírül a brit The Guardian.

A 37 éves férfinak már 2010-ben börtönbe kellett volna vonulnia, ám csak idén májusban fogták el, miután visszatért Olaszországból, ahol nemrég Ferenc pápával is találkozott. A határon tartóztatták le, Rómából Párizsba tartó zarándoklata közepén. Az akkor már majd két és fél hónapja tartó vezeklésével meglepő módon éppen a pénzügyi piacok zsarnokságára szerette volna irányítani a közfigyelmet.

Kerviel egyébként előszeretettel tartja magát a pénzügyi rendszer áldozatának. Úgy véli, hogy amíg dőlt a pénz, mindenki szemet hunyt a kétes ügyletek felett, ám amikor az üzletkötő felhalmozta a veszteséget, a rendszer egyszerűen magára hagyta.

2010-ben kiadott könyvében, amelynek a Lefelé húzó örvény: Egy üzletkötő emlékiratai címet adta, kifejtette, hogy a felettesei mindent tudtak az ügyleteiről. Nem ő volt az, aki hasznot húzott belőlük.

Könyvében így fogalmazott: „Az ideális működési szabályt egy mondatban lehet összefoglalni: tudni kell a legnagyobb kockázat ellenére a legtöbb nyereséget hozni a banknak. Ezt kell figyelembe venni, és ehhez képest a legelemibb óvatossági elvek betartása sem számít. A nagy banki orgia közepén a banki bróker nem számíthat több elismerésre, mint egy akármilyen közönséges prostituált: gyors fejbiccentés, ha a napi bevétel jó volt. Valaki vagy „nyerő" vagy nem. Már nem is zavart, ha csak így beszéltek rólam, akkora örömöt okozott, hogy egyre többet hoztam a banknak"- idéz a memoárból a Le Monde Diplomatique magyar kiadása.

Mi is az a Rouge trader?

A kifejezésnek nincs magyar megfelelője. Legközelebb talán az őrült üzletkötő elnevezés áll hozzá. A rouge trader a pénzügyi zsargon szerint úgy köt üzleteket a munkaadója nevében, hogy azokra nincs valós felhatalmazása.

Általában fiatal és felelőtlen ám nagyravágyó üzletkötők válnak rouge traderré. Ilyen figura volt a brit Nick Leeson is, aki 1995-ben egyes becslések szerint 27 milliárd dollárt forgatott a tokiói parketten. A piac emelkedésére játszott, ám közbeszólt a természet a kobei földrengés képében. A bróker által okozott 827 millió fontos veszteség következtében csődbement és megszűnt a több száz éves múltra visszatekintő Barings Bankház.

Börtönbüntetésének letöltése után Leeson ma Írországban él és keresett kockázati tanácsadó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.