Törvény miatt rettegnek a svéd internetes kalózok

Ettől valóban megijedtek az internetezők. Fél nap alatt harminc százalékkal kevesebb illegális letöltést regisztráltak, miután hatályba lépett a médiatolvajlás elleni törvény Svédországban. Öt év börtön a felső határ.

Alig fél nap telt el és máris harminc százalékkal csökkent az internetes médialopások száma Svédországban. Április 1-jén hatályba lépett az úgynevezett Ipred-törvény, amely megengedi, hogy a médiák, illetve a szerzői jogok tulajdonosai meg- és feljegyezzék azokat a személyeket, akik fizetség nélkül zenét, irodalmat vagy bármilyen szerzői joggal bíró fájlt töltenek le. Az azonosítást a számítógépek IP-címe alapján végzi az erre a célra létrehozott Antipiratbyra (kalózellenes iroda). Ez a hivatal az adatokat névvel, címmel, személyi számmal együtt elküldi a jogdíjak tulajdonosának, aki így feljelentést tehet a rendőrségen és a bíróságon.

Az Antipiratbyra már fél éve gyűjti az adatokat, de eddig sokra nem ment vele, mert a törvény nem engedte meg a számítógép-tulajdonos nevének kiadását, így csak ismeretlen tettes ellen lehetett feljelentést tenni. Annak pedig semmi következménye nem volt: a rendőrségnek nem volt kapacitása a nyomozásra.

A kalózellenes iroda most is csak azokat a médiatolvajokat adhatja ki, akik a törvény életbe lépése után követtek el bűncselekményt. Így is frenetikus sikert könyvelhetnek el a jogalkotók, még nem volt példa arra, hogy egy törvény hatályossá válása után fél nap alatt harminc százalékkal csökkentse a bűncselekmények számát!

Svédország tizenöt legismertebb írójának kiadója máris feljelentést tett kétezer (!) könyv ellopása és jogdíj nélküli terjesztése miatt. Ez gyakorlatilag az összes az országban mostanában kiadott művet jelenti.

A hangos könyvekkel foglakozó Bonnier Audio, Earbooks, Norstedts, Piratförlaget és Storyside kiadó pedig közösen tett feljelentést a solnai bíróságon, mellékelve a tolvajok névsorát.

A lemezkiadók szövetsége bejelentette, hogy nem aprózza el a dolgot, tizennégy napig „gyűjtöget", majd egyszerre adja be a feljelentéseket.

Azt még nem lehet tudni, hogy egy-egy bírósági eljárás meddig fog tartani, mert ilyen gyors és tömeges sikerre senki sem számított, az viszont már immár biztos, hogy a médiatolvajok többé nem ússzák meg komoly pénzbüntetés nélkül, amit az is előre vetít, hogy a törvény értelmében súlyosabb esetben öt év letöltendö börtönt is kiszabhatnak!

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.