Svéd blamázs: piacra került a titkos bűnözői adatbázis

A bűnözők megszerezhették saját adataikat: könnyebb bandaháborút indítani vagy bérgyilkost felkérni. Sokan pedig felsóhajtanak: a rendőrség nincs a nyomukban.

A svéd biztonsági rendőrség (SÄPO) először ez év januárjában észlelte, hogy valami nincs rendben, majd június végére már biztos volt benne, hogy legszigorúbban titkos - triplanullás - személylistái bűnözői körökben közkedvelt olvasmánnyá váltak.

Az úgynevezett Alcatraz-lista és a Nova-lista az ügyészségek, a rendőrség, a titkosrendőrség és a polgári titkosszolgálat által összeállított anyagok, amelyek a legkeményebb bűnözők adatait (név, cím, rokonok, barátok, szokásaik stb.) tartalmazzák. A listák egy-egy külön fájlon vannak, és most kinyomtatva ezeket árulják az egész országban.

A rendőrségnek egyelőre fogalma sincs, hogy valójában mi történt, de azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy „eresztett" a fájl, azaz valaki manipulálta, és kívülről elérhetővé tette.

A botrány mindenesetre óriási, és még csak megoldás sincs, hiszen az adatok jellege olyan, hogy nem lehet őket megváltoztatni. A listák alapja lehet leszámolásoknak vagy bűnözői szindikátusok létrehozásának. Arról nem is beszélve, hogy aki nem találja magát a listákon, tudhatja, hogy még nem került a rendőrség látókörébe.

A bűnüldözők semmit sem tehetnek, csak abban bízhatnak, hogy az idő múlásával az adatok aktualitásukat vesztik.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.