Súlyos buszbaleset történt Londonban

Fának ütközött pénteken Londonban egy emeletes városi busz. A balesetben a mentőalakulatok első beszámolói szerint legalább tucatnyian megsérültek, többen súlyosan.

A szerencsétlenség alig fél nappal az előző esti londoni színházi baleset után következett be, és a két incidensben összesen száznál is többen sérültek meg.

A pénteki buszbaleset a dél-londoni Kennington városrész főútján történt az 59-es autóbusszal, amely a legforgalmasabb londoni metróállomás és vasúti pályaudvar, a King's Cross felé tartott.

A rendőrség péntek délutáni összesítése szerint a buszon 23-an sérültek meg könnyebben. Két további sérült állapotát a mentők válságosnak minősítették, két utas pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

A buszban két személy bennrekedt, őket a tűzoltók többórányi munkával szabadították ki. A helyszínre 25 mentőautó, négy tűzoltóautó és egy mentőhelikopter érkezett.

A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London tájékoztatása szerint az autóbusz vezetője egy másik járművet próbált hirtelen kormánymozdulattal elkerülni, és a busz eleje ekkor csapódott a fának.

A pénteki buszbaleset előtt mindössze fél nappal szintén többtucatnyi sérülést okozó szerencsétlenség történt egy londoni színházban.

Csütörtök este - egyelőre ismeretlen okból - leszakadt a mennyezeti vakolat egy része a londoni West End színházi negyedének főutcája, a Shaftesbury Avenue egyik legnagyobb színházában, a 775 férőhelyes Apollóban. Az esti előadás idején 720-an tartózkodtak a nézőtéren; az incidens az első felvonás közepén történt.

A tűzoltóság és a rendőrség véglegesnek tekinthető pénteki adatai szerint 76 néző sérült meg, közülük heten súlyosan.

Az ügyben pénteken vizsgálat indult, és az illetékes londoni Westminster kerület tanácsa elrendelte azt is, hogy a színházi negyed, a Theatreland összes színházában végezzenek soron kívüli statikai ellenőrzést.

Az Apollo színház egy 112 éves épületben működik, és a West End többi történelmi színházának zöme is száz évesnél régebbi.

A tanács ugyanakkor közölte azt is, hogy az Apollót működtető produkciós társaság a dokumentációk tanúsága szerint eddig is előírásszerűen elvégezte a kötelező időszakos statikai és épületgépészeti ellenőrzéseket.

Az okok felderítését célzó vizsgálatok egyike arra irányul, hogy a csütörtök esti viharnak lehetett-e köze a vakolat leszakadásához. A szerencsétlenség előtt nem sokkal - ebben az évszakban meglehetősen szokatlan módon - sűrű villámlással kísért heves zivatar vonult át London felett, és több néző arról számolt be, hogy néhány pillanattal a színház díszvakolatának leszakadása előtt víz szivárgott a mennyezetből.

A pénteki londoni buszbalesettel együtt rövid időn belül három súlyos szerencsétlenség történt Nagy-Britanniában.

November végén a skóciai Glasgow egyik zsúfolt pubjára zuhant egy rendőrségi helikopter. A balesetben tízen életüket vesztették - köztük a pilóta és a gépen utazó két rendőrtiszt, valamint a pubban tartózkodók közül heten -, és 32-en megsérültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.