Súlyos madármérgezés a Balaton-felvidéken

Ez az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb mérgezése: a védett madarak mellett két róka és egy házi macska is elpusztult a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Az elhullott állatok összességében több mint egymillió forint természetvédelmi értéket képviselnek.

Összesen 23 egerészölyvet, 9 hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házi macskát mérgeztek meg, négy fácánt és egy házigalambot pedig mérgezett csaliként helyeztek ki. A tetemeket, amelyek között frissek és régiek is voltak, Nagydém mellett találták meg. Az állatok mérgezése feltételezhetően hónapok óta tart – tájékoztatott Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai és ökológiai szakreferense.

Az ügyre lakossági bejelentés alapján múlt vasárnap figyeltek fel, majd több intézmény együttműködve helyszínelt. A rendőrség méreggel való visszaélés és természetkárosítás ügyében nyomoz. Az elmúlt húsz évben több száz hasonló eset történt, jogerős bírói ítélet azonban még nem született, hiszen a bizonyításhoz tetten kellene érni az elkövetőt.

A pusztítás elsődleges célpontjai a madarak lehettek, amelyek – fontos táplálékuk, a sok pocok miatt – nagy számban élnek az érintett területen. A csalétket nyílt területre helyezték, ez is segíthette a madarakat abban, hogy messziről észrevegyék azokat.

Az egerészölyvek egyébként sem vadgazdálkodási, sem más jellegű kárt nem okoznak, sőt, inkább hasznot hajtanak, mivel pockokra vadásznak, így a leggyakoribb indokként jelentkező, vélt károkozással nehezen magyarázható a cselekmény. Szinai szerint hasonló eset leginkább az alföldi apróvadas területeken jellemző, ahol zömében szőrmés ragadozókat mérgeznek meg.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén legutóbb két éve Somogy megyében mérgeztek meg réti sasokat, ekkor másodlagos mérgezés történt, a madarak mérgezett rókatetemből ettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.