Sugár Döncit elkobozták, majd örökbe fogadták

A vámosok elkobozzák a védett állatokat a csempészektől, és a Szegedi Vadasparkba viszik őket. Most örökbe fogadtak egy elkobzott sugaras teknőst.

Egy rendkívül ritka állatot: sugaras teknőst fogadott örökbe a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnoksága ma a Szegedi Vadasparkban; a kihalás szélén álló faj egyedei Madagaszkáron őshonosak. Márkus András dandártábornok, regionális parancsnok elmondta: a vámosok sok védett állatot koboznak el a déli határszakaszon, a lefoglalt példányok többsége a Szegedi Vadasparkba kerül.

Az örökbefogadott teknős a pénzügyőrök gyerekei számára hirdetett pályázaton a Sugár Dönci nevet kapta.

A védett teknőst tavaly nyáron a röszkei határátkelőhelyen találták meg számos más egyeddel együtt. Az akkor még féltenyérnyi teknős - amely öt-tízéves lehet - láthatóan jól érzi magát a szintén Madagaszkáron őshonos vöröshasú makik kifutójában, hiszen az elmúlt szűk egy évben több mint kétszeresére nőtt.

A sugaras teknős Madagaszkár egyetlen szárazföldi teknősfaja, nappal aktív. A szigetről az ember közreműködésével Mauritiusra és Réunionra is átkerült. Az egyik legdíszesebb páncélzatú teknősfaj, testtömege 15-20 kilogramm is lehet. Erősen kiemelkedő, sötét hátpáncélját világos foltokból sugár irányban kiinduló vonalak díszítik, nevét is erről kapta. A hímek idősebb korukra 80 centiméteres nagyságúra is megnőhetnek, a nőstények valamivel kisebbek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.