Stresszel a szorongás ellen

A stressz és a szorongás különböznek egymástól, bár gyakran összekeverik a kettőt. A jó értembe vett nyomás segíthet helyes mederbe terelni a felesleges pszichés energiákat, melyekből a szorongások táplálkoznak.

A stressz, amennyiben a nyomás szinonimájaként használják, segíthet lekötni a pszichés energiák egy részét, amelyek a szorongást táplálják. A nyomás egyféle motiváló erő, ha hiányzik, az ember aligha képes bármit is elintézni, mert már a feladatok elkezdéséhez szükséges belső késztetés is hiányzik.

Furcsán hangzik, de igaz: a stressz felszabadít
Szorongástól viháncolnak?

A szorongás viszont mindig rossz, mert téves riasztás ad a szervezetnek, ami negatív testi tüneteket okoz. A szorongás tárgya vagy kiváltó oka sokféle dolog lehet, jellemzően a túl élénk fantáziánknak köszönhetjük azt, hogy fenyegető előjelet látunk teljesen hétköznapi, vagy véletlenszerű események mögött. S ha a félelem alaptalan vagy túlzott is, az agy kiadja a parancsot: Vigyázz, veszély! Védekezni kell azonnal! Nem biztos azonban, hogy bármit is kell vagy lehet tenni az adott pillanatban, de a testi és lelki kínok megmaradnak.

Ekkor jön a képbe a stressz, mely egyszerű nyomásként okosan felhasználható a megoldáshoz. Olyan területeket kell találni, ahol valamilyen nyomás alá helyezheti magát az érintett, így leköti a pszichés és érzelmi energiáinak egy részét, amit amúgy a szorongás végtelen hajszájára használna fel.

Pozitív stresszt okoz például mindenféle alkotási folyamat vagy a sport, de az agytorna is segít a szorongás csökkentésben azáltal, hogy leköti a felesleges testi és szellemi energiákat.
 
forrás: Medipress

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.