Stresszben él az emberek háromnegyede

Az emberek háromnegyede nap mint nap él át stresszes helyzeteket, kétharmaduk családjában van vérnyomásbetegséggel küzdő családtag, ugyanakkor a megkérdezettek fele mindennap sportol, és 84 százaléka értékeli jónak vagy megfelelőnek az egészségi állapotát - derült ki a HáziPatika.com felméréséből.

Az egészségügyi portál tulajdonosának hétfői közleményében az áll: a HáziPatika.com több mint 17 ezer látogatója körében végzett online közvélemény-kutatásában a magyar lakosság testi és lelki egészségi állapotát, táplálkozással, szexualitással kapcsolatos életvitelét vizsgálták.

A válaszadók 84 százaléka találja jónak vagy megfelelőnek egészségi állapotát, amellett, hogy kétharmaduk családjában van vérnyomásgondokkal küzdő családtag. Míg a férfiak körében gyakoribb a magas vérnyomás (39 százalék), illetve a cukorbetegség (15 százalék), addig a nőket inkább a reumatikus megbetegedések (28 százalék) fenyegetik.

A szeptemberben végzett felmérés eredményei szerint a megkérdezettek háromnegyede találkozik stresszel nap mint nap, 15 százalékuk pedig kimondottan erős stressz alatt éli mindennapjait. A legnagyobb arányban a 30-50 évesek vallják életüket stresszesnek.

A kérdőívek tanúsága szerint a mozgás, az aktív életmód a mindennapok részévé vált: a válaszadók közel fele gyalog vagy kerékpárral közlekedik. A sporttevékenységek közül a kerékpározás a legnépszerűbb, ezt követi a futás, a kocogás és az úszás.

Az egészségügyi portál két évvel ezelőtti felméréséhez képest idén többen nyilatkoztak arról, hogy alacsony szénhidrát-, illetve kalóriatartalmú, vagy koleszterin- és zsírszegény étrendet követnek. A válaszadók körében 2012-re 5 százalékkal nőtt azok aránya, akik naponta esznek gyümölcsöt, és 3 százalékkal azoké, akik naponta fogyasztanak tejterméket.

A felmérésből kiderül, hogy minden második válaszadó (56 százalék) havonta maximum 1000 forintot költ vitaminokra. Saját bevallásuk szerint a megkérdezettek 55 százaléka rendszeresen szed vitaminokat, és 57 százalékuk odafigyel saját és családja egészségére.

A dohányzást illetően 2010-ben a válaszadók 67 százaléka, 2012-ben 70 százaléka számolt be arról, hogy nem dohányzik, ugyanakkor a két évvel ezelőtti adatokhoz képest a kérdőív kitöltői gyakrabban fogyasztanak alkoholt. Az első felmérés megkérdezetteinek 40 százaléka állította, hogy napi több csésze kávét is elfogyaszt, idén arányuk 3 százalékponttal nőtt.

A közlemény szerint ebben az évben többen mondták, hogy nincs vagy csak kevés közeli barátjuk van; a válaszadók 9 százaléka azt állítja, egyáltalán nincs barátja. A két évvel ezelőtti felméréshez képest az idén kismértékben ugyan, de átlagosabbá vált az élet: az emberek 61 százaléka saját bevallása szerint hétköznapi, meglepetésektől mentes életet él.

A megkérdezettek háromnegyede él nemi életet, de csupán 44 százalékuk elégedett azzal. A közleményben kiemelték: körülbelül minden ötödik ember (18 százalék) nyíltan vallja, hogy havi rendszerességnél is ritkábban él nemi életet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.