Stohl nem jelent meg az ellene indított peren

Stohl András távollétében kezdődött meg csütörtökön az a kártérítési per, amelyben az általa okozott balesetben megsérült két személy több mint 12 milliót követel a biztosítótól és a színésztől. Egyelőre senki nem akar fizetni.

A felek meghallgatásával kezdődött csütörtökön a Stolh András elleni kártérítési per. A színész 2010. május 8-án gépjárművét ittas és kábult állapotban vezette, s Fót lakott területén kívül balesetet okozott. Áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő gépjárművel, amelyben két személy sérült meg. A színészt ezért tíz hónap végrehajtható szabadságvesztésre ítélték, de öt hónap után kedvezménnyel szabadult.

A kocsit, amelynek Stohl nekihajtott, az elsőrendű felperes, Kaincz Pál vezette, lánya pedig utasként ült az autóban. Ketten együtt valamivel több mint 12 millió forintot követelnek az UNIQA Biztosító Zrt. elsőrendű és Stohl András másodrendű alperestől. A keresetben utaltak rá, hogy a baleset során mindketten megsérültek, és Kaincz Pálnál a sérülések maradandó testi fogyatékosság kialakulásához vezettek.

A felperesek az első tárgyalási napon bizonyítási indítványokkal álltak elő, s kezdeményezték orvos, pszichológus és kárszakértő kirendelését is. A bíróság az indítványoknak helyt adott, bár a büntetőperben hozott jogerős ítélet szerint Kaincz Pál a balesettel összefüggésben nem szenvedett maradandó egészségkárosodást.

A biztosító képviselője nem vitatta, hogy a felpereseket a baleset miatt kár érte, ám már fizettek. A törött gépkocsi javítására 856 ezret, a szállított holmiban keletkezett kár fedezete gyanánt hetvenezret utaltak át, míg a járműben utazó két személy valamivel több, mint hatszázezret kapott. Ennél több az elsőrendű alperes szerint nem jár nekik.

Ruttner György, Stohl jogi képviselője szerint ügyfelét megalapozatlanul hívták perbe, mert álláspontja szerint a kötelező biztosítás éppen azt a célt szolgálja, hogy amikor valaki balesetet okoz, a kárt helyette a biztosító térítse meg. Más kérdés, hogy a biztosító viszontköveteléssel állhat elő, de ennek összege maximum másfél millió lehet. A felpereseknek eddig juttatott összeget – a valamivel több mint másfél millió forintot – Stohl egyébként önként megfizette a biztosítónak, további kötelezettsége tehát nincs. 

A balesetben megsérült idős férfi kilenc és fél milliós nem vagyoni kártérítés, 679 ezer forint vagyoni kártérítés, lánya pedig kétmillió forint nem vagyoni kártérítés megítélését kéri. Ruttner az összességében 12 milliós követelést irreálisnak minősítette.

Korábban kétféle ajánlatot is tettek a peren kívüli megegyezés érdekében – emlékeztetett Ruttner György. A színész felajánlotta: fizet két és fél milliós egyösszegű fájdalomdíjat, vagy ad egymilliót készpénzben, s akkor az idős embernek még havi negyvenezer forint életjáradékot is biztosít. Kaincz az ajánlatot nem fogadta el, hanem pert helyezett kilátásba, így a végső szót a bíróságnak kell kimondani.

A kártérítési perben a következő tárgyalás november 13-án lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.