Stohl Andrást és Szalai Vivient egymilliós kártérítést fizethet a börtönkönyv miatt

Nem jogerősen egymillió forint nem vagyoni kártérítés egyetemleges megfizetésére, valamint nyilvános bocsánatkérésre ítélte jó hírnév megsértése miatt a Budapest Környéki Törvényszék szerdán Stohl Andrást és a színész börtönélményeiről szóló könyvet jegyző Szalai Vivient.
A Budapesti Fegyház és Börtön azért perelte be Stohlt és szerzőtársát, mert az ittas állapotban okozott közúti baleset miatt öt hónapot börtönben töltő színész élményei alapján született Magyar börtönpokol című könyv a büntetés-végrehajtási intézet szerint többszörösen megsértette a felperes jó hírnevét.

A keresetben kért ötmilliós nem vagyoni kártérítés helyett a bíróság ítélete szerint egymillió forintot kell az alpereseknek közösen megfizetniük. Emellett két országos napilapban, a köztelevízióban, illetve legalább egy kereskedelmi televízióban bocsánatkérő nyilatkozatot is kell tenniük. Az alpereseknek a perköltségeket és az eljárási illetéket is meg kell fizetniük.

Az ítélethirdetéstől Stohl András és Szalai Vivien, valamint Strasser Tibor, a felperes jogi képviselője is távol maradt. Az alperesek védője 15 napon belül dönt, hogy fellebbez-e, az az ítélet egyelőre nem emelkedett jogerőre.

Horváth Zsolt bíró a határozat indoklásában kiemelte: a perben a könyv öt szövegrészét vizsgálták, és kettőt ítéltek meg úgy, hogy alkalmas volt a Budapesti Fegyház és Börtön jó hírének megsértésére. Az egyik egy állítólagos korábbi halálos verésről szól, a másik egy börtönőr sértő szavakkal történő jellemzését, illetve az általa állítólag elkövetett túlkapásokat tartalmazza. Mindkét történet a börtönben hallottak alapján került be a színész "naplójába", illetve a Szalai Vivien által jegyzett könyvbe - derült ki az ítéletből.

Stohl András a per első tárgyalásán tavaly májusban azt hangsúlyozta, hogy ő maga írta meg egyfajta "tanulságként" - jobbára a rácsok mögött hallottak alapján - a könyvet, Szalai Vivien csak stilizálta, szerkesztette a szöveget. Hozzátette: nem gondolta volna, hogy emiatt megint bíróság elé kell állnia.

A felperes jogi képviselője, Strasser Tibor akkor úgy érvelt, hogy a kötet valótlan állításaival megsértette a Budapesti Fegyház és Börtön jó hírnévhez fűződő jogát.

A felperes már a per elején elállt a 2012 őszén az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent kötet forgalmazásának betiltására vonatkozó kérelmétől, elfogadva az alperesek azon állítását, hogy a könyv minden példánya elkelt.

"Ki kellett írni magamból a börtönben átélteket, illetve úgy gondoltam, hogy ismert ember lévén az extrém helyzet, amelybe kerültem, másokat is érdekelhet" - indokolta a könyv megszületését első meghallgatásakor Stohl András. Megjegyezte: ismertsége miatt egyfajta kivételezett helyzetet élvezett a rácsok mögött, de fogva tartott társainak elbeszélései - a Magyar Helsinki Bizottságnak az interneten olvasott jelentését is figyelembe véve - meggyőzték, nem volt kétsége a keresetben kifogásolt megalázások, egyes büntetés-végrehajtási őrök túlkapásai, az időnkénti brutalitások, rabverések és egyéb történetek igazságtartalmát illetően.

Szerinte a kifogásolt könyv 60-70 százalékban kedvező képet fest a börtönről, de a negatívumokat is meg kellett mutatnia.
Szalai Vivien elsősorban azt hangsúlyozta tavalyi meghallgatásakor, hogy alapos kutatómunkát végzett a kötet kiadása előtt, és szakmája minden szabályát betartva dolgozott. Azt mondta, hogy csak formába öntötte Stohl börtönnaplóját, ezért őt nem terheli semmiféle jogi felelősség.

Stohl András 2011 őszén azért került börtönbe, mert 2010. május 8-án a Budapestről Fót felé vezető úton gépkocsijával ittasan balesetet okozott. A szabályosan haladó járművekben négyen sérültek meg, egyikük súlyosan. A színészt súlyos sérülést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt a bíróság tíz hónapos börtönbüntetésre ítélte, de jó magaviselete miatt öt hónap letöltése után 2012. március 5-én feltételesen szabadult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.