Stockholmi gyújtogatók

A lassan már egy éve tartó szinte folyamatos göteborgi autó és garázsgyújtogatások „koronájaként" kedden éjjel egy 17 és egy 19 éves fiatalember felgyújtotta a város Hisingen kerületének iskoláját, amely teljesen megsemmisült, porig égett. Az elfogott gyújtogatókról nem tudni, de feltételezhető, hogy kapcsolatban állnak a zavargások hátterében álló stockholmi szélsőbaloldali szervezettel.

A rendőrséget, a tűzoltóságot és a biztosítókat már szinte az örültbe kergette, hogy egy éve képtelen eredményeket felmutatni, miközben egy fiatalokból álló banda egyre komolyabb bűncselekményeket hajt végre. Először tavaly karácsonykor lobbantak fel a lángok, akkor „csak" egy-két utcán parkoló gépkocsi lett a tűz martaléka.

Egy héten belül ismét gyújtogattak, ekkor már két számjegyű volt az áldozatul esett autók száma, majd a garázsok következtek. Tavasszal még elkeserítőbb lett a helyzet, akkor már utasokkal tele villamosokra, autóbuszokra is dobáltak Molotov-koktélokat és szinte naponta csaptak fel a lángok a hol itt, hol ott, város egész területén.

Nyáron egy toronyház alatti garázst gyújtottak fel, egyetlen éjszaka kétszáz (!) személygépkocsi égett ki és csak örülhettek a lakók, hogy maga az épület nem kapott lángra és nem vált „pokoli toronnyá"...

A rendőrség eredménytelenségének az volt az oka, hogy a fiatalok állandóan változtatták a helyüket, ugyanott soha nem követtek el semmit, illetve mindig azonnal eltűntek a helyszínnek még a környékéről is.
Nem úgy a mostani esetnél, ami tulajdonképpen, a tűzoltóság megállapítása szerint, szintén „csak" autótűzként indult, a lángok a kocsiról terjedtek át az iskolára.

Az önkormányzatnak - a több százmilliós káron kívül -, az jelenti a legnagyobb gondot, hogy fogalma sincs, miként oldja meg az érintett 370 gyermek további oktatását, mivel a többi iskola is "csúcsra járatott".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.