Sterilizálják a néhai drogbáró vízilovait

A kolumbiai állatorvosok sterilizálják a Pablo Escobar néhai kolumbiai drogbáró tulajdonát képező magánállatkert vízilócsordáját.
Vízilovak az elhagyott Escobar-birtokon
Vízilovak az elhagyott Escobar-birtokon
Reuters

2007-ben, 14 évvel a hírhedt drogbáró meggyilkolása után egyre több olyan telefonhívás kezdett érkezni a Környezetvédelmi Minisztériumba, hogy egy különös állat garázdálkodik Bogotától mintegy 300 kilométerre, északnyugatra található Antioquia megyében.

A szakemberek Afrikából származó vízilovakkal találták szembe magukat. Az állatok a Pablo Escobar Hacienda Napoles nevű birtokán lévő állatkertből szabadultak el. Escobar elefántokat, zsiráfokat és más egzotikus állatokat, köztük négy vízilovat – három nőstényt és egy hímet – csempészett be az országba Afrikából, és halála után utóbbiakról a hatóság valahogy elfeledkezett. Míg a többi állatot elhelyezték az ország állatkertjeiben, addig a vízilovak kedvükre dagonyázhattak a drogbáró egyre pusztuló birtokán.

A négy állat pedig utódokat is nemzett, senki sem tudja pontosan, hány víziló lehet Antioquia megyében. A helyi környezetvédelmi hatóság becslése szerint a park tavában 50-60 állat él, de 12 vízilóról tudható, hogy a gyenge kerítésen keresztül átúsztak a közeli – vízilovak számára idillikusnak nevezhető – lassú folyású Magdalena folyóba. 

Mivel a felnőtt példányok kifejezetten veszélyesek, és megdézsmálják a környéken gazdálkodók terményeit, sokan azt javasolták, a szabadon kóborló állatokat meg kéne ölni. A kormány viszont úgy döntött, hogy az ideális megoldás az lenne, ha ivartalanítanák a szapora állatokat. Az orvosi eljárást a kábítószer-csempészektől lefoglalt pénzből finanszírozzák majd – írja a BBC.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.