Sporttal és utazással a depresszió ellen

A munkahelyi elfoglaltságok otthagyása űrt hagyhat maga után nyugdíjba vonuláskor, amit mindenképpen ki kell tölteni a depresszió elkerüléséért. Így hát ajánlott, hogy a nyugdíjasok keressenek maguknak néhány „szellemi igénybevételt” jelentő hobbit.

Szakértők szerint a sport, az olvasás, a baráti találkozókon való részvétel és az utazás nemcsak a szellemi hanyatlást előzi meg, de a munkával töltött évek utáni depressziót is leküzdheti. Tehát minél több új időtöltést keres magának valaki, annál nagyobb esélye van a hosszú, egészséges életre.

A kutatók hozzátették: a helyzetet bonyolítja, hogy a nyugdíjas kor kezdete egybeesik azzal az időszakkal, amikor a szellemi hanyatlás természetes módon elkezdődik – és kihívást jelentő tevékenységek hiányában a folyamat gyorsabban zajlik.

Még a depresszió legenyhébb tünetei is serkenthetik a leépülési folyamatot a munka abbahagyása után – hangsúlyozták a montreali Concordia Egyetem szakértői, akik szerint a menedzseri és professzionális foglalkozásokból nyugdíjba vonulók nagyobb eséllyel ragaszkodnak hobbijaikhoz, mint a képzetlen vagy hittudományi dolgozók.

„Fontos megérteni, milyen folyamatok zajlanak az agyban a kérdéses időszakban, és azonosítani a mentális hanyatláshoz vezető tényezőket, valamint feltérképezni az esetleges óvintézkedéseket” – idézi a Medipress a kutatást vezető Dr. Larry Baer klinikai pszichológust.

Dr. Baer és csapata 333 egészséges nyugdíjast vizsgált négy éven keresztül, 59 esztendős átlagéletkorral. Az eredmények a Journals of Gerontology: Psychological Sciences című szakfolyóiratban jelentek meg.

„Reméljük, hogy az eredmények segítenek az idősek szellemi épségének megőrzésére tett intézkedések hatékonyabbá tételére. Érdemes arra összpontosítani, hogy a nyugdíjasok minél elkötelezettebbek legyenek az egészségüket biztosító időtöltések iránt, még csekély motiváció mellett is. A depresszió tüneteire pedig legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a mentális hanyatlásra” – tette hozzá Dr. Baer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.