Az egész világ meghatódott sportszerűségén, riói jegy lehet a jutalma

Sárosi Laura a saját olimpiai kvalifikációja árán is segített ellenfelének, kölcsönadta tartalék cipőjét  a tollaslabda Európa-bajnokságon. Ezzel akkora népszerűségre tett szert, hogy többen kampányolni kezdtek a neten olimpiai szereplése érdekében. A nemzetközi szövetség is ismeri a sztorit, hétfőn döntenek arról, kaphat-e szabadkártyát a versenyző.

„Egy másodperc töredéke volt az egész. Laura ösztönösen cselekedett, nem gondolta, hogy ekkora port kavar az eset” – mesélte a Népszabadságnak Csorba József, a Magyar Tollaslabda Szövetség elnöke.

Sárosi Laura a La Roche sur Yon-ban rendezett tornán a német Karin Schnaase ellen játszott, amikor ellenfelének elszakadt a cipője, szinte teljesen levált a talpa. A német versenyzőnél nem volt másik cipő, a pályát pedig nem hagyhatta el a szabályok szerint. A gyors irányváltásokat is igénylő játékban egy ilyen baleset után nem lett volna esélye. Ha feladja, azzal Sárosit juttatta volna tovább.

Sárosi Laura (jobbra) a La Roche sur Yon-ban rendezett tornán a német Karin Schnaase mellett
Facebook

A helyzetet a magyar lány oldotta meg, aki saját tartalékcipőjét adta oda riválisának, aki ezután le is győzte őt, ezzel biztosítva továbbjutását a riói olimpiára. 

A magyar sportoló gesztusának történetét az egyik a sportággal foglalkozó szakíró osztotta meg a blogján, innen pedig bejárta a történet az egész világsajtót. Az egyik legnagyobb online petíciós oldal indított aláírásgyűjtést Sárosi olimpiai kvalifikációja érdekében. A nemzetközi bizottság ugyanis három szabadkártyát oszthat ki, ezzel további sportolókat juttathat ki a riói olimpiára.

A tollaslabda 1992 óta olimpiai sportág, és ez az első alkalom, hogy egy magyar sportolónak reális esélye van kijutni a megmérettetésre – mondja Csorba. A tét tehát nemcsak az, hogy Sárosi Laura kijut-e az olimpiára, hanem hogy Magyarország képviselteti-e magát a tollaslabda sportágban Rióban.

A hatéves kora óta játszó Sárosi sorsáról vasárnap vagy hétfőn mondja ki a döntő szót egy nemzetközi bizottság. A jelenleg a tartalékoslista első helyén álló lány esélyeiről bizakodva nyilatkozott a szövetség elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.