Sosem látott lényt vetett partra az óceán Ausztráliánál

Egy eddig azonosítatlan medúzafaj hatalmas példányát sodorta partra a víz Tasmania egyik strandján. A másfél méter széles állatot egy család találta meg a parton.

Lisa-ann Gershwin, az ausztrál kormány alá tartozó tudományos hivatal (CSIRO) munkatársa szerint a kutatók már tudnak egy ideje a faj létezéséről, de ez idáig nem adtak neki nevet, és a rendszertani besorolása sem történt meg.

A hivatal munkatársait az állatot felfedező Josie Lim és családja értesítette. A partra vetődött példány a szakállas medúzák (Cyanea capillata) közé tartozik. Gershwin szerint a kutatók égnek a vágytól, hogy minél többet megtudjanak a titokzatos óriásról, amelyet mindeddig senki sem tudott fotókkal is dokumentálni - adta hírül a BBC News.

Mint hozzátette, a tasmaniai példány az egyik legnagyobb medúza, amellyel eddigi pályafutása során találkozott. "Nem azért új, mert hatalmas, hanem, mert a strukturális jellegzetességei nem hasonlítanak egyetlen másik fajéhoz sem. Létezik egy ennél nagyobb faj az Északi-sarkvidéken, amelynek teste nagyjából 3 méter átmérőjű, tehát vannak ennél nagyobbak is a világban, de biztosan nem Ausztráliában" - tette hozzá.

Az elmúlt években igencsak megszaporodtak a medúzák a Tasmaniát övező vizekben, de a kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy ennek mi az oka. A most felfedezett példány egyike azon három új, a szakállas medúzák közé tartozó fajnak, amelyekre Tasmania vizeiben bukkantak a kutatók, és amelyeknek Gershwin jelenleg a besorolását végzi.

"Rengeteg dolog történik világszerte, és itt nem csupán a klímaváltozásról, hanem az óceánok savasodásáról, az eutrofizációról, az invazív fajok megjelenéséről, a szennyezésről és a túlhalászásról van szó, amelyek mind hatással vannak a bolygóra, és ezáltal természetesen Ausztráliára is" - húzta alá a szakember. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.