Rasszista szurkolók miatt nem tudott felszállni a metróra egy fekete férfi

Nyomozást indítanak a francia hatóságok, miután napvilágot látott egy videó, amelyen rasszista szólamokat skandáló Chelsea-szurkolók nem engednek felszállni egy fekete férfit a párizsi metróra.

„Rasszisták vagyunk, rasszisták vagyunk, és ezt mi így szeretjük” –skandálták kórusban a keddi Paris Saint-Germain (PSG)–Chelsea Bajnokok Ligája futballmérkőzésre tartó Chelsea-szurkolók, miután kilöktek a párizsi metró szerelvényéből egy fekete férfit.

Az esetről készült amatőr felvétel szerint a férfi többször is megpróbált felszállni a Richelieu-Drouot állomáson veszteglő zsúfolt metróra, s láthatóan igyekezett szót érteni az üvöltöző szurkolókkal, de hiába, mindannyiszor erőszakosan kilökték a kocsiból. A férfi végül feladta, s a többi döbbenten álló utassal együtt megvárta, amíg az ordító futballhuligánokat szállító szerelvény elhagyja az állomást. A történteket egy Franciaországban élő brit férfi rögzítette, aki szerint minden jelenlévőt megbénított a „kulturális sokkal” felérő eset.

A videót a The Guardian hozta nyilvánosságra szerdán. A botrány azonnali kirobbanása után a párizsi rendőrség megerősítette, hogy rasszizmus miatt nyomozást indított az ügyben. A vizsgálatban részt vesz a Scotland Yard is, amely az elkövetők azonosításában segíti a futballhuliganizmusra szakosodott párizsi egységet. A brit hatóságok hangsúlyozták, hogy a Chelsea futballklubbal is együttműködnek, s ha bebizonyosodik, hogy áthágták a szabályokat, eltiltják őket a további meccsektől. A londoni klub közleményben ítélte el a történteket, és jóváhagyta a csapat esetleges eltiltását.

A brit napilap szerint az erőszakos szurkolókat akár három év börtönbüntetésre és 45 ezer euró bírság megfizetésére is kötelezheti a bíróság. A sajtóban azonban már többen is védekeztek, és igen érdekes magyarázatokkal álltak elő. „Persze most azt mondja mindenki, hogy azért történt, mert fekete. De ez nem igaz. Személy szerint azt gondolom, hogy PSG-szurkoló volt, és a többiek nyilván nem akarták, hogy velünk utazzon. Ez a pasas a videón többször is megpróbált feltolakodni a metróra, így lelökték” – mondta egy szintén a párizsi metrón utazó Chelsea-szurkoló.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is elítélte a szurkolókat, de szóvivője hangsúlyozta: mivel nem a stadionban történt a rasszista atrocitás, „nem az ő hatáskörükbe tartozik az eset”. Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgószövetség (FIFA) elnöke a Twitteren fejezte ki nemtetszését. „Én is elítélem a Chelsea-szurkolók egy kis csoportja által elkövetett tettet. A futballban nincs helye a rasszizmusnak” – írta Blatter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.