Műtét közben sértegették a beteget

Félmillió dollárt ítélt meg egy virginiai bíróság egy férfinak, aki „szóbeli kegyetlenkedés” miatt beperelt két orvost. Az egészségügyi dolgozók egy több mint két évvel ezelőtti beavatkozás során tettek sértő megjegyzéseket páciensükre. A beteg –akin vastagbéltükrözést hajtottak végre – az altatásban végzett vizsgálat előtt hangfelvételre állította a mobiltelefonját, hogy rögzítse a műtét utáni orvosi tanácsokat. A készüléket a ruhájával együtt a műtőasztal alá tették, így az mindent felvett az aneszteziológus és a gasztroenterológus beszélgetéséből.

A doktorok nem kímélték: számos sértő, gúnyos kommentárral illették a pácienst. Egy kiütésére például az altatóorvos azt mondta, hogy azt szifilisz vagy tuberkulózis okozhatta. Azt is megvitatták, hogyan rázzák le a beavatkozás után a beteget, a diagnózisban pedig olyan problémát is feltüntettek, amilyet nem is találtak.

Az esküdtek végül annak ellenére becsületsértőnek találták a megjegyzéseket, hogy azok nem nyilvánosan, hanem orvosok közt, a műtőben hangoztak el, és – mint a The Washington Post beszámolt róla – döntésük értelmében a doktoroknak fejenként 50-50 ezer dollárt kell fizetniük becsületsértésért, 200 ezret orvosi műhiba miatt, s ugyanekkora összeget ítéltek meg a felperesnek büntető kártérítés gyanánt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.