Sokakat feldühített a Calvin Klein fehérneműmodellje

Kiakadtak az emberek a Calvin Klein egyik fehérneműmodellje miatt. Nem a hölgy váltott ki indulatokat személy szerint, hanem az a címke, amelyet ráaggattak.

Az amerikai divatmárka plakátját a Twitter népe szedte darabokra, mivel a 29 éves Myla Dalbesiót „plus size" modellnek nevezik rajta.

Mivel Dalbesio teste meg se közelíti, amit hétköznapi értelemben molettnek szokás nevezni, férfiak és nők, hírességek és „civilek" sokasága vádolja most azzal a CK-t, hogy eltorzítja a fiatal nők önképét és étkezési zavarokba hajszolja őket.

Csakhogy van egy kis gond, a Calvin Klein sosem nevezte a 29 éves modellt plus size-nak. Ezt a divatmagazinok szerkesztői tették meg a közfelháborodást kiváltó plakát pedig manipulált – írja a The Independent.

A plakát eredetije a 2014-es kampányból való és a plus size felirat nem szerepelt rajta, az utólag helyezte el rajta valaki és így terjedt el az interneten.

A lap szerint mégis van mit megbeszélni ebben a témában, mert még ha nem is a cég reklámozta így a modellt, a divatszakmában mindenkit plusz méretűnek neveznek, aki 0-ásnál (34-es) nagyobb ruhákat hord. Erről egyébként a 10-es méretet viselő Dalbesio is beszélt tavaly az InStyle és az Elle magazinnak. Mint elmondta: nagyon örült annak, amikor kiválasztották a „Tökéletesen fitt" kampányhoz, de teljesen megdöbbent azon, hogy csak azért, mert ő a legnagyobb méretű modell, akivel a CK addig dolgozott, máris plus size-nak bélyegezték.

A 0-s méret körüli őrület a 90-es években kezdődött, a 2000-es évek elejére pedig megjelent a divatiparban a dupla nullás is, ami elvileg a 32-esnek felelne meg, de a nagy divatházak egyedi mérettáblázatokat használnak, így a jelöléseik nem feleltethetőek meg egy az egyben a konfekció méreteknek.

A modellekkel szembeni testalkat-elvárások az elmúlt évtizedekben drasztikus változásokon estek át. Míg az 1950-es években a 42-es méret volt az ideál, és a 80-as évek sormás-sportos szupermodelljei (mint Cindy Crawford) 36-os ruhákat hordtak, addig a 90-es évekre már szó szerint a csont volt divatban.

Az utóbbi néhány évben nagyon felkapták a plus size témát, csak ezzel meg az a baj, hogy egy kalap alá veszi a kimondottan molett és a teljesen egészséges hétköznapi testalkatot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.