Sok az útzár a víz miatt

A Mura és a Zala még mindig árad, a Rába körmendi szakaszán pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Negyven embert menekítenek ki

Ipolytarnócon hét portát öntött el az Ipoly
Ipolytarnóc, 2013. április 1. Helyi lakosok az ipolytarnóci Rákóczi úton, miután a kiáradt Ipoly folyó hét portát öntött el a településen 2013. április 1-jén. MTI Fotó: Komka Péter

Több lakóházat is körbezárt az áradó Kerka a Zala megyei Lovásziban, ezért mintegy negyven ember biztonságba helyezéséről kell gondoskodnia a tűzoltóknak.

Az áradó Kerka egy gátként funkcionáló utat lépett át, és a víz több lakóházat is körbezárt. A Lentiből érkezett tűzoltók megkezdték az érintett házakban élők, mintegy negyven ember biztonságba helyezését.

Tetőzött a Cuhai Bakony-ér

Hétfő hajnalban tetőzött a Cuhai Bakony-ér Mezőőrsnél, és reggel megkezdődött az apadás. A lakóházakat az áradásától megvédte a nyúlgát, amelyet húsvét vasárnap éjfélig építettek ki a Győr közeli községben. A vízszint fenyegető emelkedése tette szükségessé az intézkedést.

A faluból több tucat ember érkezett rohanvást a helyszínre, amikor vasárnap délután meghallották a félrevert harangok szavát. A segítők száma egyre nőtt, így összességében 100-120 ember és hat munkagép dolgozott a gáton. A földből épült nyúlgátat fóliával lefedték, a tetejére 3000-nél több homokzsákot raktak. A munkagépek több ezer köbméter földet mozgattak meg. A védekezést katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek segítették.

A Cuhai Bakony-ér három évvel ezelőtt is megáradt, akkor is nyúlgáttal védekeztek, amit azonban utóbb elbontottak. A polgármester szerint az ér mintegy 700 méteres szakaszán kellene kiegyenesíteni a vízközlekedést lassító kanyarokat, hogy az áradások ne fenyegessék a lakóházakat.

Elsőfokú készültség a Kálló mentén, harmadfokú a Rábán

Elsőfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság (Tivizig) a Kálló-menti árvízvédelmi szakaszon hétfő reggel. A Berettyón továbbra is elsőfokú, a Hortobágy-Berettyón másodfokú az árvízvédelmi készültség. Az utóbbi szakaszon vasárnap óta további 15 centimétert emelkedett a vízszint, a Borznál hétfőn mért 347 centiméteres vízmagasság mindössze 3 centiméterrel marad el a harmadfokú készültség elrendeléséhez szükséges 350 centiméteres vízállásnak.

Vasárnap óta 1200 hektárral nőtt az elöntött terület a Tivizig működési területén: jelenleg összesen 26 200 hektár áll víz alatt, amelyből 5 450 hektár vetés, 5 500 hektár szántó, 10 300 hektár rét és legelő.

Az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából 9 szakaszon védekeznek, ebből hét szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség. A Tivizig 20 szivattyútelepet üzemeltetet, naponta már mintegy 3,4 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó csatornákba, folyókba. 

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Rába körmendi szakaszán, ahol a tetőzést a reggeli órákban várják a szakemberek. Éjszaka a megyében sehol sem kellett jelentős védekezési munkákat folytatni, tíz esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, jellemzően pincékből és árkokból szivattyúzták a vizet.

A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő szolgálatot láttak el, jelentésük szerint Vasban a kisebb vízfolyások, patakok már apadásnak indultak.

Portákat öntött el a kiáradt Ipoly

A kiáradt Ipoly folyó hét portát öntött el hétfőn hajnalban a Nógrád megyei Ipolytarnócon. Vasárnap már homokzsákokkal védték a Rákóczi és a Dankó úti házak bejáratait, a víz a házakba nem ment be, de az udvarokat, kerteket elöntötte, miután hajnali 3 órakor 406 centiméteren tetőzött az Ipoly.

Az érintett hét családból öten nem akarták elhagyni otthonaikat. A kialakított befogadóhelyen most két család, négy felnőtt és hat gyerek tartózkodik, a többi károsult aláírta, hogy saját felelősségére marad a házában.

Ipolytarnócon víz alatt áll az érintett két utca is. A hét családot egy hónappal ezelőtt már kiköltöztették, mert idén már másodszor önt ki itt a folyó.

Az Ipolyon már megkezdődött az apadás, Szlovákiában Kalondánál óránként három, a magyar oldalon egy-két centiméterrel csökken a víz szintje.

Még árad a Mura és a Zala

A Murán még emelkedik a vízállás, de már csökkenő ütemben, a vasárnap több mint két métert emelkedő Zala néhány lakótelket is elérve éjfél körül tetőzött Zalaegerszegen, az árhullám hétfő reggel érte el Zalabért - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-t.

Az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű eső és a heteken keresztül több hullámban lehullott hó hirtelen olvadásának együttes hatása, valamint a talaj magas víztartalma miatt vasárnap óta jelentős gondokat okozott az ár- és a belvíz Zala megyében. A patakok és a folyók mindenütt kiléptek medrükből, a katasztrófavédelem és a helyi önkormányzatok önkéntesek bevonásával megfeszített munkával igyekeztek mérsékelni a gondokat.

A hétfő reggeli adatok szerint a Mura folyón Letenyénél még emelkedik ugyan a vízszint, de a növekedés üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már szintén apad a víz, az alsó szakaszokon pedig tetőzéshez közeli a vízszint.

A Zala folyó - amelynek vízszintje vasárnap több mint két métert emelkedett - középső szakaszán is apadás indult meg, jelenleg az alsó szakaszok felé halad és nagyjából Zalabérnél van az árhullám teteje. Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött a folyó, a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.

A sárátfolyások miatt vasárnaptól hétfő reggelig le volt zárva a közlekedés elől a Lentikápolna és Bárszentmihályfa, valamint a Söjtör és Tófej közötti út, de az érintett települések más irányból megközelíthetőek maradtak.

Zala megyében a hivatásos tűzoltók vasárnap több mint 30 műszaki mentést hajtottak végre, négy embert a víz által körülzárt házaikból menekítettek ki. Árvízi, főként homokzsákos védekezésre 12 településen vagy településrészen volt szükség a helyi polgári védelmi parancsnok és polgármester vezetésével, s ennek eredményeként több száz lakóházat sikerült megvédeni az áradásoktól. Az áradások miatt 21 lakóépület szorult közvetlen védelemre.

Több helyen útzár van érvényben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor elmondta: Útinform hétfő reggeli összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Győr-Moson-Sopron megyében kettő-kettő, Fejér megyében pedig egy-egy úton nem lehet közlekedni az árvíz, illetve a belvíz miatt.

Újra megközelíthető a Vas megyei Csénye, Bögöt és Porpác, a három községhez vezető alsórendű utat ugyanis hétfőn délután fél pályán újra megnyitották - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Zala megyében négy út járhatatlan és 12 útszakaszon csak sebességkorlátozással lehet közlekedni az áradások okozta vízátfolyások miatt. A vízátfolyások és sárelöntések miatt le van zárva a Söjtör és Tófej, a Kerkateskánd és Szécsisziget, valamint a Bagod és Boncodfölde közötti összekötő út, továbbá Lentiben egy mellékút.

Sebességkorlátozással haladhatnak csak a járművek a 74-es főúton Bocskánál, Letenye térségében három mellékúton, valamint Keszthely, Szilvágy, Lenti, Csesztreg, Baktüttős, Gutorfölde, Páka és Alsószenterzsébet határában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.