Soha nem látott veszély fenyegeti Ausztráliát

Péntek óta lángolnak az erdők Ausztráliában, eddig több mint 45 ezer hektárnyi terület pusztult el. Az oltást nehezíti az erős szél és a 40 Celsius-fok feletti forróság. A rendkívül meleg idő miatt egy nukleáris központot is be kellett zárni, mert felhevült.

Soha nem látott pusztulás fenyegeti Ausztrália délkeleti területeit, ahol péntek óta több tucat helyen égnek az erdők. Tasmániában 20 ezer, Új-Dél-Walesben pedig 26 ezer hektáron tombolnak a tüzek. A legsűrűbben lakott Új-Dél-Wales államban 130 helyről jelentettek tüzet. Cooma városban a lángok már a lakóépületeket veszélyeztetik, itt megkezdték a lakosok evakuálását.

Az erős szél és a forróság nagyban nehezíti a tűzoltók munkáját. Új-Dél-Wales egyes területein 100 km/órás széllökéseket is mértek. Halálos áldozatokat egyelőre nem követelt a tűz, de hétvégén több száz ember kényszerült elhagyni Tasmania szigetét, és 100 embert még mindig nem találnak, akik még múlt héten menekültek el egy tasmániai faluból, mely később szinte teljesen elpusztult a tűzben.

Sydneyben 41,8 Celsius-fokot mértek hétfőn, egy nukleáris kutatóközpont túlhevült, ezért le kellett állítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.