Hóhelyzet: áramszünet, sínekre dőlt fák

Jelentős késésekkel kell számolni a hajnali, reggeli órákban öt Somogy megyei vonalon. Tolna megyében korlátozzák a teherjárművek forgalmát.
Jelentős késésekkel kell számolni a hajnali, reggeli órákban öt Somogy megyei vonalon, ahol az ónos eső miatt a vasúti pályára dőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést - közölte Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök reggel az MTI-vel.

A Barcs és Középrigóc, Sellye és Szentlőrinc, Bóly és Villány, Somogyszob és Nagyatád, valamint a Barcs és Babócsa közötti vonalakon nem közlekedhetnek vonatok - mondta.

A szakemberek a fák eltávolítását folyamatosan végzik.

A nemzeti vasúttársaság többi vonalán jók a közlekedés feltételei, a hajnali vonatok országszerte és az elővárosban is menetrend szerint közlekednek.

A sajtóügyeletes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az előforduló jegesedés miatt az utasoknak érdemes óvatosan megközelíteni a vonatokat, és vigyázni a le- és felszállásnál.

Tolna megyében korlátozzák a teherjárművek forgalmát

Az intenzív havazás során csúszóssá vált utak miatt Tolna megyében elrendelték a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek közlekedésének korlátozását csütörtök reggel öt órától - közölte a megyei főkapitányság a rendőrség honlapján.

Az érintett teherautók kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását. A korlátozás visszavonásig érvényes.

Több tucat helyszínen dolgoznak a tűzoltók

Szerda délután óta több mint 140 helyszínre riasztották a tűzoltókat a téli időjárás miatt. Még csütörtök reggel is folyamatosan érkeztek a riasztások a katasztrófavédelem ügyeletére, jelenleg is egyszerre több tucat helyszínen dolgoznak a tűzoltók az országban - mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek. 

Az ország déli részén okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás. Elsősorban közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget. 

Orosháza határában havazik
Orosháza határában havazik
Rosta Tibor / MTI

 

Az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott. Emiatt - főleg a déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében - egyes településeken, településrészeken áramkimaradások voltak, illetve vannak.

Az OKF, valamint a rendőrség, a közútkezelő és az áramszolgáltatók munkatársai folyamatosan dolgoznak, hogy mielőbb elhárítsák a károkat.

Áramkimaradások Baranyában

A havazás következtében leszakadó vezetékek miatt Pécs, Mohács és Siklós térségében harminchét településen van zavar az áramszolgáltatásban. Az áramkimaradás mintegy 6500 fogyasztót érint. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán - közölte Kasza Anett, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy fakidőlés miatt Orfű és Magyarhertelend között félpályás útlezárás van, de Mohácson és Kisnyárádon is fákat távolítanak el az útról a tűzoltók. Csütörtök reggelig harmincöt hasonló útakadályt szüntettek meg Baranya közútjain.

Az áramkimaradásokkal kapcsolatos értesüléseket Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs referense is megerősítette. Tájékoztatása szerint a Baranya megyei Sellye és Dombóvár térségében a vezetékekre dőlt fák miatt szünetel a szolgáltatás. A helyreállítást nehezíti, hogy a vezetékszakadások jellemzően erdőkben történtek, az erdei utak pedig a kidőlt fák miatt alig járhatóak.

Tolnában Dombóvár mellett Szálkán és Pörbölyön is szünetel helyenként a szolgáltatás. Az E.ON munkatársai és alvállalkozói teljes létszámban dolgoznak az üzemzavarok elhárításán.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapja szerint csütörtök reggel még a megye tíz településén több mint 2600 fogyasztót érintett az áramszünet.

Bács-Kiskunban a legtöbb az üzemzavar

Bács-Kiskun megye több településén szintén áramellátási problémákkal küzdenek. Az EDF DÉMÁSZ szakemberei csütörtök hajnal óta megerősített létszámmal dolgoznak a hibák elhárításán - közölte az áramszolgáltató.

A cég egész szolgáltatási területén gondokat okoz az éjszaka kezdődött, erősödő havazás és jegesedés. A legtöbb üzemzavart Bács-Kiskun megyében kell elhárítania a hajnali 3 óra óta a megyei katasztrófavédelemmel együttműködve, megerősített létszámmal dolgozó szakembereknek, miután a többi között Kiskunfélegyháza, Izsák, Hajós, Orgovány, Soltvadkert és Kunfehértó térségében is több helyen fa dőlt a hálózatra, ami vezetékszakadást, oszloptörést okozott.

Felhívták a figyelmet, hogy a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes, egyúttal kérték a lakosság segítségét, hogy aki ilyet tapasztal, az haladéktalanul jelentse be a szolgáltató ügyfélszolgálatán. 

Kovács Andrea megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte: a tűzoltókat a megye egész területén hajnal óta több helyszínre riasztották a forgalmat akadályozó letört faágak, kidőlt fák, valamint vezetékre szakadt faágak eltávolításához. A káresemények felszámolása jelenleg is tart.

Az utak ugyanakkor járhatóak, a közútkezelő éjszakai munkavégzése nyomán és a jelenlegi szórás hatására a fő- és mellékutak vizesek, nedvesek, azokon a területeken, ahol most is havazik, havasak, latyakosak.

Hófúvás és az ónos eső okozhat gondot

Egy megyében másodfokú, hatban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hófúvás veszélye miatt. Az érintett területeken az erős szél hótorlaszokat emelhet - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Országszerte számos településen tíz centiméternél is vastagabb a hóréteg. A 300 méter feletti települések közül Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 10, Bükkszentkereszten 13, Kékestetőn 14 centiméteres hótakaró van. Több 300 méter alatti településen, így Siófokon 10, Sármelléken 14, a Somogy megyei Bálványoson 15, Pécs Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot rögzítettek.

Csütörtök reggel Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt. Aznap délig a megélénkülő, helyenként megerősödő szél a Dunántúlon, főként a Bakonyban kisebb hóátfúvásokat okozhat.

Orosháza határában havazik
Orosháza határában havazik
Rosta Tibor / MTI

Az ország délkeleti felén havazás, havas eső, eső, helyenként eleinte még ónos eső továbbra is előfordul. Délutánra a Tiszántúlra szorul vissza, majd estére várhatóan itt is megszűnik a csapadék. A hőmérséklet sok helyen kevéssel fagypont fölött alakul, így a hóréteg már kevésbé gyarapodhat.

A reggeli órákban helyenként még eshet kis mennyiségű ónos eső, leginkább Észak-Magyarországon, illetve néhol Pest megyében és a határos területeken. Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 Celsius-fok, a késő esti plusz 1 mínusz 4 fok között valószínű.

Újrainduló vonatok

Javult a vasúti közlekedési helyzetkép, több vonalon újra járnak a vonatok Somogyban és Baranyában - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese, Kavalecz Imre.

Hajnal óta folyamatosan dolgoznak a vasúti pályákra dőlt fák eltávolításán. Barcs és Középrigóc, Barcs és Babócsa, Sellye és Szentlőrinc, továbbá Somogyszob és Nagyatád között már újraindult a vonatközlekedés. A Pécs-Dombóvár vonalon, Abaliget és Godisa között szintén helyreállt a menetrend.

Még dolgoznak a fák eltávolításán Áta és Villány, Bóly és Villány, valamint Babócsa és Vízvár között, ezért ezeken a szakaszokon egyelőre nem járnak a vonatok.

Az ország többi vasútvonalán jók a közlekedés feltételei, minden szerelvény nagyobb késés nélkül jár, ezért a társaság javasolja a vonatközlekedés igénybevételét, főként a budapesti elővárosban. A jegesedés miatt azonban az utasoknak érdemes óvatosan megközelíteni a szerelvényeket, és vigyázni a le- és felszállásnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.