Shakira slágeréről kiderült, hogy plágium

A New York-i bíróság ítélete szerint a kolumbiai énekesnő Loca című slágere egy dominikai dalszerző 1998-as számának plagizált változata.

A Sale el Sol című hetedik albumáról származó Loca a 2010-es év egyik nagy dobása volt, a dal több országban hetekig vezette a slágerlistákat. A latin pop és merengue stílusú számból spanyol és angol nyelvű változat is készült.

A fülbemászó dallam azonban nem Shakira saját szerzeménye. Ezt állapította meg a manhattani szövetségi bíróság abban a szerzői jogi perben, amit az eredeti dal jogaivla rendelkező Mayimba Music stúdió indított. A kereset szerint a Loca eredetijét egy dominikai zeneszerző, bizonyos Ramon Arias Vasquez írta a kilencvenes években Loca con su tíguere címmel - írja a BBC.

Vasquez a bíróságon elmondta, 2006-ban vagy 2007-ben találkozott  Eduard Edwin Bello Pou-val Dominikán, elénekelte neki a dalt, remélve, hogy a rappernek megtetszik majd. Az El Cata művésznéven ismert Bello 2007-ben el is énekelte a dalt, ami saját bevallása szerint ismertté tette.

A bíróság szerint bár Shakira Locája inkább El Cata változatára hasonlít, közvetve azonban mégis Vasquez daláról másolta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.