Tavaly senki nem jutott fel a csúcsra

1974 óta a 2015 volt az első év, amikor egyetlen hegymászónak sem sikerült meghódítania a Föld legmagasabb pontját.

A tavalyi évben a tragédiák, kormányintézkedések és az egyszerű balszerencse gyakorlatilag megközelíthetetlenné tették a Csomolungmát.

A hírt hegymászók, a Mount Everesttel foglalkozó szakemberek és a nepáli Himalája-expedíciók adatait is tartalmazó Himalayan Database is megerősítette a The Washington Postnak.

A hegymászók szerint a legnagyobb csapást az áprilisi, a hegyen 24 mászó halálát okozó földrengés mérte a csúcstámadási kísérletekre, amely a leggyilkosabb napnak bizonyult a hegy történetében. A 7,8-as erősségű rengés központja Nepál egyik legsűrűbben lakott területén volt, és több mint 8 ezer ember életét követelte, és 21 ezren sérültek meg. A katasztrófa a földdel tette egyenlővé Katmandu nagy részét és a szegény vidéki régiók nagy részét is.

„Míg a nepáli kormány hivatalosan soha nem zárta le a csúcsot a hegymászók elől, a gyakorlatban nem járható a Mount Everest, mert az elsődleges mászóút a Khumbu Icefallon vezet át, és a sherpák, akik ismerik a járást, nem hajlandóak dolgozni a veszély miatt" – mondta Alan Arnette, a hegymászással foglalkozó szakújságíró, aki a hegyen volt a földrengés idején. „Egymástól függetlenül szinte az összes csapat úgy döntött, hogy felfüggeszti a mászást a túlzott veszélyre tekintettel.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.