Semmire nem jók a homeopátiás szerek

„Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést” – hívja fel a figyelmet a legfőbb ausztrál orvostudományi testület által közzétett jelentés, mely szerint a homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem.

„A homeopátia hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok felülvizsgálata alapján az ausztrál nemzeti egészség- és orvostudományi kutatóintézet, az NHMRC arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan egészségi állapot, amelynek gyógyítására megbízható bizonyítékok alapján a homeopátia hatékony lenne” - idézi a jelentést a The Guardian.

A szakemberek a homeopátiáról készült 225 tudományos értekézést és azok 57 szisztematikus áttekintését vizsgálták újra át és vonták le következtetéseiket. 

Mint írják, a homeopátiás gyógyszerek használói úgy vélik, hogy a betegséghez hasonló tüneteket kiváltó szerek kicsiny adagokban kezelhetik a betegségeket. Ezeket a szereket vízben vagy alkoholban hígítva, a kapott oldat megőrzi az eredeti szer tulajdonságait, amely így a szervezetben elindítja a gyógyítás folyamatát.

A cikk emlékeztet, hogy már számos kutatás megkísérelte bizonyítani ezen állítás igazságát, leginkább sikertelenül. Néhány tanulmány ugyan a homeopátia hatékonyságáról számolt be, ezek nagy része azonban rossz minőségű volt a protokollok alapján, komoly hibákkal bírt, nem elegendő számú résztvevővel végezték, hogy bizonyítsák, a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta - írja a brit lap.

Egy független cég szintén elvégezte az NHMRC által is vizsgált tanulmányok felülvizsgálatát, és értékelte a bizonyítékokat az elfogultság kivédésére.

Az ausztrál homeopátiai szövetség (AHA) a jelentésre kiadott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy mintegy egymillió ember használ homeopátiás szereket Ausztráliában. A szövetség azt tanácsolja az NHMRC-nek, hogy „átfogóbb megközelítésben vizsgálja a homeopátia hatékonyságát, és vegyen fontolóra egy nagyobb mértékű gazdasági értékelést egy integráltabb rendszer előnyeiről, amely tiszteletben tartja és támogatja a beteg választását az egészségügyi ellátásban.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.