A segélynek szánt ruhákat nagyban értékesítették

A hamis márkajelzések eltávolítása helyett, jó pénzért eladták a ruhaneműket, amelyeket karitatív célokra szánt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

Hamis márkajelzésű ruhákkal élt vissza egy karitatív célra szánt ruhák  márkátlanításával foglalkozó gazdasági társaság, a Nemzeti  Nyomozó Iroda (NNI) sikkasztás miatt nyújtott be vádemelési  javaslatot - mondta Sölétormos Gyula, az NNI Gazdasági Bűnözés  Elleni Osztályának alosztályvezetője az NNI sajtóbeszélgetésén.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) és a Megváltozott Munkaképességűek Szakszervezete (MMSZ) között 2003-ban  együttműködési megállapodás jött létre a jogerősen elkobzott,  karitatív célra felajánlott, de a Karitatív Tanács (KT) által el nem  fogadott különféle termékek megsemmisítésére.
A KT négy tagszervezettel egyetértésben döntött arról, hogy mely  termékeket fogadják el a VPOP felajánlásából. A KT határozatot  hozott az elfogadásról, melyben tételesen leírták, hogy mely  termékeket mely segélyszervezet kap meg.

Ezután a segélyszervezetek megbízták az MMSZ-t, hogy a  termékeket szállítsák el a vámraktárakból, és a szükséges  márkátlanításokat hajtsák végre (a hamis márkajelzéssel ellátott  termékek márkamentesítésével). Az MMSZ több társaságot bízott meg  ezzel.

I. F-né és családtagjai irányították azt a gazdasági társaságot,  amelynek két telephelyén csökkent munkaképességű foglalkoztatottak  távolították el a márkajelzéseket. A nyomozás adatai szerint a két  telephelyen 2003 és 2005 között I. F-né engedélyével - mindenféle  átalakítás nélkül - értékesítettek a hamis márkajelzésű  ruhákból. Az ebből és a telephelyeken a társaság által gyártott  saját ruhaneműk eladásából származó 11 millió forintot a család  tagjai saját bankszámlájukra fizették be, vagy a telephelyeken  készpénzben vették át.

Az ügy egy részét a nyomozók átadták a VPOP-nak, mert több más  bűncselekmény - áru hamis megjelölése, csődbűntett, jogosulatlan  gazdasági előny megszerzése és foglalkoztatás körében elkövetett  adócsalás - gyanúja is felmerült.

Az illetékes ügyészség az ügyben vádat emelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.