Sátánmajom született a Nyíregyházi Állatparkban

A fehérarcú sátánmajmok – más néven sakik – eredetileg a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. Nyíregyházára 2013-ban került a fajból egy tenyészpár.    

A pár első utódja egy évvel később jött a világra, most pedig ismét bővült a majomcsalád. A június elején született kölyök nemét még nem tudták megállapítani a gondozók.

Fotó: Flickr

A sátánmajom-párok monogám kapcsolatban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet, tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméter hosszú testük.

Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között, mint a sátánmajom esetében: a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, mivel az ivarérett hím olyan, mintha sámánmaszkot viselne.

Bár farkuk fogódzkodásra nem alkalmas, a fák ágai között nagyon ügyesen közlekednek, akár tízméteres ugrásokra is képesek; emiatt a bennszülöttek repülő majmoknak nevezik őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.