Samu biztonságban van

A rendőrség korábbi tájékoztatásával ellentétben nem a vértesszőlősi előember maradványait rongálta meg egy diáklány Vértesszőlősön a kőbányában található kiállítóhelyen. Samu néven ismert előember maradványait a múzeum Budapesten őrzi. A széttaposott csontok csupán másolatok.

A rendőrség korábbi tájékoztatásával ellentétben nem a vértesszőlősi előember  maradványait rongálták meg a helyi kőbányában található  kiállítóhelyen - közölte az MTI-vel hétfőn Markó András, a Magyar  Nemzeti Múzeum (MNM) Régészeti Tárának munkatársa.

Mint a régész elmondta, a Samu néven ismert előember maradványait a múzeum Budapesten őrzi, Vértesszőlősön csak másolatok  láthatók. A település kőbányájában kialakított bemutatóhelyen  azonban számos valódi lelet is található, amelyekben kárt okozott a  vélhetően több fiatalból álló társaság.

Markó András tájékoztatása szerint a diákok - akik az október  31. és április 1. között zárva tartó lelőhelyet összejárkálták, több  leletet megtaposva sörösüvegeket hagytak szanaszét, és  összefirkálták a bemutatóépület ablakait, vitrinjeit - összesen  mintegy 40 ezer forintos anyagi kárt okoztak.

A múzeum munkatársa megerősítette: egy 14 éves lány, a helyi  általános iskola tanulója a saját lakásukhoz használt kulccsal  nyitotta ki a bemutatóhelyet. Mivel a kiállítóhely ebben az  időszakban nem látogatható, a rongálást csak a szokásos heti szemle  során fedezték fel a múzeum munkatársai. Feltételezésük szerint a  cselekmény január 28. és február 4. között történt.

A régész megjegyezte, a bemutatóhelyen rendszeresen gondot  jelentenek a rongálások, eddig azonban jellemzően színesfémből  készült tájékoztató táblákat, műtárgyakat tulajdonítottak el onnan.

A kiállítóhely az 1960-as években jött létre, a kor biztonsági  berendezéseivel, a zárak cseréje azonban hamarosan megtörténik -  hangsúlyozta Markó András. Mint hozzátette, munkatársaival mindent  megtesznek, hogy az áprilisi nyitásra teljesen eltüntessék a  rongálás nyomait.

A rendőrség korábban úgy fogalmazott közleményében, hogy az "ősember csontmaradványaira (...) összetaposva találtak rá".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.