Csőd: sajtot és kolbászt szagoltak ki a drogkereső kutyák

A speciális állatok használatát kritizálják a Manchesteri Repülőtéren, ahol 2014 novemberétől 2015 júniusáig a kutyák egyszer sem fedezték fel a kemény drogokat a csomagokban.

Manchesterben található az Egyesült Királyság harmadik legnagyobb reptere, a létesítmény hat jelzőkutyájának kiképzése, ellátása és új kenneljeik költsége 1,25 millió fontot (500 millió forint) tesz ki. Az állatokat elvileg arra képezték ki, hogy illegális drogokat, dohányt, készpénzt és állati termékeket szagoljanak ki – írja egy független jelentésre hivatkozva a BBC.  

A kérdéses időszakban a kutyák több mint 45 ezer cigarettát, 60 kiló dohányt és 181 kiló illegális húst, valamint 28 ezer fontnyi készpénzt találtak. Rábukkantak valamint néhány Viagrára is, de heroint vagy kokaint nem találtak, pedig ezek a kiemelt fontosságú kábítószerek a hatóságok szemében.

A legkirívóbb eset azé az ebé, amelynek illegális állati termékeket kellene kiszagolnia, de ehelyett rendszeresen csak kisebb adag sajtot és kolbászt talál meg a vakációzók csomagjaiban. Ezek az élelmiszerek természetesen minimális kockázatot jelentenek az ország számára.

Az Unió országaiból az Egyesült Királyságba utazók szabadon vihetnek be friss ételt, húst és tejterméket is. A nem uniós országokra viszont szigorú szabályok vonatkoznak – a hús és a tejtermékek mellett a burgonya behozatala is tilos.

A szakértők szerint változtatásokra van szükség, ki kell találni, milyen feladatokra tudják alkalmazni az állatokat. Sokkal okosabb lenne például, ha olyan járatokat vizsgálnának a kutyák, ahol vadhúsra bukkanhatnak, amelyek viszont valóban veszélyesek lehetnek a közegészségre. Az ügyben történtek előrelépések, új kiképzési és toborzási módszereket terveznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.