Sajóbábony: egy vádlott tett vallomást

Befejeződött pénteken a vádlottak meghallgatása abban a büntetőügyben, amelyben kilenc sajóbábonyi férfit vádolnak felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel - mondta a Borsod megyei bíróság szóvivője.

Szabó József közölte: egy vádlott tett vallomást, a többiek vallomását, illetve a szembesítési jegyzőkönyveket felolvasta a Miskolci Városi Bíróság Bodnár Sarolta vezette bírói tanácsa.

Mivel a vádlottak meghallgatása pénteken befejeződött, a hétfői tárgyalási nap elmarad, így a büntetőper szerdán - tanúk meghallgatásával - folytatódik.

A büntetőügy előzménye 2009 november közepére tehető: a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között szabadultak el az indulatok.

A vádirat szerint a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott a városban, és a helyi roma közösség ezt provokációnak vette. Emiatt csoportosulás alakult ki a rendezvény helyszínén, de különösebb atrocitás nem történt. Másnap viszont a rendezvény helyi szervezőit fenyegetés érte, erről tudomást szereztek Jobbik-szimpatizánsok, és spontán demonstrációt akartak tartani a településen, hogy megvédjék a szervezőket.

Több kocsival érkeztek, majd megálltak Sajóbábony határában. Az autósokat - akik kiszálltak a járművekből - igazoltatta a sajóbábonyi körzeti megbízott, ekkor vették észre, hogy a helyi romák közül egy 40-50 fős csoport közelített, vascsövekkel, karókkal és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel felfegyverkezve, "megdöglötök, magyarok!" kiáltásokkal.

A félszáz fős tömegből 10-15 ember kivált, és rátámadt az egyik gépkocsira. A vád szerint hárman alig tudtak bemenekülni a járműbe, mert a felfegyverkezett csoport ütni kezdte az autót. Beverték a lámpákat, a szélvédőt is, és egy balta a jobb oldali hátsó ülés fejtámlájába vágott.

A büntetőügy tárgyalása szerdán kezdődött a Miskolci Városi Bíróságon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.