Rendőri alapítvány: Saját zsebbe mehetett a pénz

A Népszabadság információja szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészségen gyanúsítottként hallgatták ki Szalai Pétert, a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány kuratóriumi elnökét, főigazgatóját. Az ügyészség a nyomozás érdekeire hivatkozva egyetlen írásban feltett kérdésünkre sem válaszolt.

Nem erősítette meg – igaz, nem is cáfolta – azokat a más forrásokból származó értesüléseinket, hogy az alapítványi pénzek elsikkasztása és befolyással üzérkedés miatt hallgatták ki még hétfőn Szalait. Nem adtak felvilágosítást arról sem, hogy őrizetbe vették-e a kuratóriumi elnököt, akit – mivel az alapítvány honlapján telefonszám nem szerepel –hiába kerestünk e-mailben, nem reagált a megkeresésünkre. Nem kizárható tehát, hogy az ügyészség vendégszeretetét élvezi. A hitvallása szerint a rendvédelmi szervek állományában szolgálatot teljesítő személyek élet- és munkakörülményeinek javítására életre hívott alapítvány és elnöke ellen már korábban is nyomoztak a hatóságok gazdasági visszaélések gyanújával. Az ügy eljutott a bíróságig, de végül Szalai felmentésével zárult.

Később az alapítvány előállt egy speciális klubkártyával, majd egy biztosítással, amely alapján a biztosítottak – tízezer forint fejében –szolgálatteljesítés közben elkövetett bűncselekmények esetén jogsegélyszolgáltatást kaptak volna. Beszálltak egy utazási és egy hitelbrókercégbe is, amely a jó adósnak, biztos fizetőnek számító rendvédelmi szervek tagjainak speciális igényeikhez igazodva kínált különböző termékeket. E két cégben a társtulajdonos egy a felszámolók szövetségéhez tartozó vállalkozás volt.

Az alapítvány 2010-ben még 100 millió forinttal szerepelt a NAV adóslistáján, később állítólag rendezte a tartozásait. Az újabb eljárás azonban azt sejteti, hogy az alapítványi célok megvalósításától időközben eltávolodtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.