Saját verseit szavalná az egri Wass Albert-szobor

Eger nem mindennapi alkotással akarja megörvendeztetni a város lakóit: a beszélő Wass Albert-szobor a járókelők közeledésére verset szavalna.

Az ötlet előterjesztője Eger fideszes polgármestere, Habis László, aki interakítv köztéri szoborral emlékezne az íróra. Az interaktív, vandálbiztos alkotás azért készül, hogy „ne csak a géniusz érinthesse meg a szívünk, hanem mi is érintőképernyőn simogathassunk maradó kőről verset” – olvasható az Egri Szín című online újságban.

A mellszobor - amely Gábor Emese szobrászművésznő munkája - az előzetes tervek szerint a Farkasvölgy utca Árpád út felőli végén kiszélesedő közterületre kerülne. A talapzat Nagy-Magyarország alakú lesz, az előterjesztés szerint „a burkolt sáv Magyarország történeti határaihoz igazodik”.

Hogy az élmény még teljesebb legyen, ha valaki közeledik, a szobor meg is fog szólalni, az érdeklődők pedig a monitoron kiválaszthatják, melyik verset akarják meghallgatni. A számítógép elektromos ellátása körülbelül 5 wattot igényel, ennek megoldása egyelőre még nem biztosított.

A szobor felállítóinak reménye szerint minden évben Wass Albert versmondó versenyt szerveznének, az első három helyezett verseit és előadását a számítógép meg tudná jeleníteni, így egy folyamatosan bővülő repertoárral lehet majd számolni. Az első feltöltéseket felajánlásokból akarják megoldani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.