Saját vérével festett egy amerikai múzeum falára egy magyar származású művész

István Kántor magyar származású művész a Whitney Amerikai Művészeti Múzeumban sokkolta a műkedvelő közönséget, amikor Jeff Koons retrospektív kiállításán saját vérével egy hatalmas X-et festett a falra.

Az akció - és performanszművész ügyelt arra, hogy a drága műtárgyakban ne essen kár, csak a kiállítóterem falát festette össze saját vérével - írja a Huffington Post.

Kántor István művét Monty Cantsin Amen művésznevén szignózta, mielőtt a biztonságiak kivezették a múzeumból. A férfit a rendőrség egy közeli elmeosztályra vitte, ahonnan hamarosan kiengedték és végül vádat sem emeltek ellene.

A Legfőbb ajándék címre keresztelt alkotást és annak születését lencsevégre kapta Antoine Lutens fotográfus, a képeket bárki megtekintheti Facebook-oldalán.

Nem ez az első ilyen akciója a 65 éves Kántornak, akit több neves múzeumból is kitiltottak véres X-ei miatt. Nem teheti be a lábát a New York-i Modern Művészeti Múzeumba, a kölni Ludwig Múzeumba, és sokáig nem látogathatta a Kanadai Nemzeti Galériát sem, de oda végül visszaengedték. "Úgy léptem be, akár egy király" - mesélte mosolyogva Clifford Krauss-nak, a The New York Times újságírójának tíz évvel ezelőtt.

Kántor Magyarországon született, Budapesten találkozott David Zack amerikai művésszel, akivel sokáig együtt dolgozott. 1977-ben emigrált Kanadába, egy évvel később kezdett a művésznevén dolgozni Portlandben. Itt alapította meg a Neoizmust, egy afféle alternatív ellen-művészeti rendszert. "Anti-neoistának kell lenned ahhoz, hogy igazi neoista légy" - magyarázta szatirikusan a művészeti mozgalom lényegét a The New York Times riporterének.

Úgy tűnik egyébként, hogy Jeff Koons nem tartozik Kántor kedvencei közé. 2004-ben a berlini Hamburger Bahnhof galériában kiállított Michael Jackson és buborékok című művét is megpróbálta befesteni egy fiola vérrel, áma biztonságiak közbeléptek és csupán az üres falat sikerült összemaszatolnia. A történtek után letartóztatták, de hamarosan elengedték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.