Rokona nevén bűnözött Ausztriában a magyar férfi

Vádat emeltek Kecskeméten egy férfi ellen, aki az unokatestvére adatait felhasználva igényelt személyazonosító okiratot, majd Ausztriában bűncselekményt követett el.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes szóvivője közölte, az osztrák hatóság által készített okiratokba az unokatestvér adatai kerültek, akit a rokona által elkövetett bűncselekmények miatt ártatlanul ítéltek el Ausztriában.

A külföldi ítélet érvényét az illetékes magyar bíróság is elismerte, továbbá a bűnügyi nyilvántartó szerv a tagállami ítéletek nyilvántartásában is rögzítette a vádlottal szemben meghozott, de az unokatestvér nevét és adatait rögzítő ítéletet.

Az 54 éves kunszentmiklósi férfi 2011-ben külföldön akart munkát vállalni, de adatai szerepeltek a bűnügyi nyilvántartóban, ezért a vele közel egykorú, büntetlen előéletű unokatestvére személyes adatainak felhasználásával új személyi igazolványt igényelt és kapott. Később a vádlott Bécsben magyar állampolgárságú társaival közösen vagyon elleni bűncselekményeket követett el, és elfogták.

A Bécsi Államügyészség 2012. január 30-án lopás bűntette miatt vádat emelt az unokatestvére nevét és adatait használó vádlott ellen, majd a Bécsi Tartományi Büntetőbíróság 2012. március 2-án a vádlottat jogerősen 10 hónap börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A férfi ezután visszajött Magyarországra, ahol ismét bűncselekményt követett el. Adatainak ellenőrzésekor derült ki, hogy hamis az igazolványa.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a többszörös visszaeső vádlottat - aki más ügyben kiszabott szabadságvesztését tölti - elítélést eredményező hamis vád és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, és fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.