Saját testvéreit is lelőtte az iskolai ámokfutó

Négy embert megölt és többeket megsebesített egy iskolai lövöldöző egy Saskatoontól 600 kilométerre fekvő apró kanadai településen, La Loche-ban. A lövöldöző először két testvérét lőtte le még otthon, majd felfegyverkezve indult el az iskolába – számolt be hírügynökségi jelentések alapján a Reuters.

A vérengzés a Saskatchewan tartománybeli La Loche középiskolájában történt pénteken. A gyanúsítottat a rendőrség letartóztatta. Az áldozatok közt van a polgármester 23 éves lánya is, aki az iskolában tanított, illetve egy tanársegéd lány is. A másik két halott a lövöldöző két testvére, akikkel még saját otthonukban végzett a diák azután, hogy az anyjuk elment dolgozni, nagyapjuk pedig bevásárolni.

Az iskola egyik diákja, Noel Desjarlais a Canadian Broadcasting Corporationnek azt nyilatkozta, hogy legalább hat vagy hét lövést hallott, miközben kimenekült az épületből.

Justin Trudeau miniszterelnök a lövöldözés idején a svájci Davosban tartózkodott a Világgazdasági Fórumon. Ez nyilvánvalóan minden szülő rémálma – nyilatkozta a történtekkel kapcsolatban.

Az első hírek még öt halottról számoltak de, azóta ezt pontosították, de a sérültek számát és a támadó személyazonosságát illetve indítékait nem hozták nyilvánosságra.

Kanadában tavaly Saskatchewan tartományban volt a legmagasabb a családon belül elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. A statisztikák szerint 100 ezer emberre 243 incidens jut, ami kétszerese az országos átlagnak.

A háromezres La Loche az egyik legszegényebb környékhez tartozik. A hivatalos munkanélküliségi ráta 20 százalék fölött van, de az aktív korú lakosság háromnegyede nyugdíjasnak minősül, vagy nincs regisztrálva álláskeresőként. A helyiek szerint a kormány 2011-es, hivatalos adataival ellentétben a valós munkanélküliségi ráta meghaladja az 50 százalékot.

Az iskolában történt vérengzés sem volt előzmények nélküli. Egy tanár már 2014-ben aggodalmának adott hangot az elharapódzó erőszak miatt, mivel őt magát is majdnem megkéselték az osztályteremben, egy másik diák pedig az otthonban támadt rá egy késsel. „Ez a diák tíz hónapot kapott. És amikor szabadon engedték, visszatérhetett az iskolába" ­– mondta el Janice Wilson a CBC-nek a diákról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.